Verkeersveiligheid onderwerp van gesprek tijdens de Geuzenfeesten

Op vrijdag 18 mei 2012 komt een speciaal jongerenvoorlichtingsteam naar de Geuzenfeesten in Terneuzen. Stichting TeamAlert, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, organiseert daar namelijk de actie StreetTalk+. Tijdens deze actie gaan voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert op pad met een filmcamera om leeftijdsgenoten te interviewen over de gevaren van alcohol in het verkeer.

Daarnaast is er ook een foto-team aanwezig die de feestgangers op de gevoelige plaat zet en een veilige terugreis met hen bespreekt. Onlangs nog reed een 27-jarige automobiliste uit de gemeente Sluis met viermaal de toegestane hoeveelheid alcohol op. Haar rijbewijs is afgepakt door de politie. Met StreetTalk+ wil TeamAlert jongeren bewust maken van de gevaren van alcohol in het verkeer. Deze actie is een onderdeel van meerdere verkeersveiligheidsprojecten in Zeeland. Er worden dit jaar zeven StreetTalks, drie Bob projecten en één Witte Waas door TeamAlert georganiseerd. De acties worden in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) uitgevoerd.

Woensdag 9 mei 2012 werd bij het Visser ’t Hooft Lyceum een uniek verkeersbord onthuld. Dit werd gedaan door wethouder Frank de Wit.

Het foto-team van TeamAlert spreekt jongeren in kroegen en cafés aan om een foto van hen te maken. Terwijl de foto afgedrukt wordt, praten de voorlichtingsmedewerkers met hun leeftijdsgenoten over effecten van alcohol, zoals het tunnelvisie-effect dat ontstaat na een paar drankjes. Als de foto klaar is, krijgen de jongeren een verrassend resultaat te zien. Voor de foto wordt namelijk een speciale lens gebruikt waardoor het lijkt alsof de jongeren al in een tunnelvisie zitten. De gefotografeerde jongeren krijgen hun foto mee en kunnen deze tevens op de website van TeamAlert terugvinden. Op deze manier worden jongeren op een grappige manier gewezen op de effecten van alcohol. TeamAlert wil leeftijdsgenoten hiermee stimuleren om een veilige rit naar huis te plannen na het stappen.

In een wat minder lawaaierige omgeving benadert de StreetTalk filmcrew, inclusief interviewer en cameraman, groepen vrienden op straat. Eén van de voorlichtingsmedewerkers draagt een zogenaamde Walkie Talkie op zijn rug, een mobiel beeldscherm waarop stellingen worden getoond en grappige filmpjes worden afgespeeld. De jongeren worden uitgedaagd om hun mening te geven over onderwerpen met betrekking tot verkeersveiligheid. Ze worden gefilmd en kunnen hun interview later op de website van TeamAlert terugkijken. Als bedankje voor hun bijdrage en als extra reminder krijgen de geïnterviewde een leuke gadget en maken ze bovendien kans om prijzen te winnen.

De feiten
Fietsers, voetgangers en brommerrijders behoren tot de meest kwetsbare groep in het verkeer. Vooral jongeren die in de stad wonen, zoals studenten, vallen onder deze groep. Als zij zich verplaatsen om te gaan stappen, wordt het risico op ongevallen nog eens extra verhoogd door het gebruik van alcohol. Omdat bij dit project geen sprake is van één bestuurder die hoofdverantwoordelijk is, wordt bij StreetTalk+ de aandacht gericht op de eigen verantwoordelijkheid van alle jongeren in een vriendengroep.

Plaats een reactie