Verkeersborden met jager en kat blijken actie Dierenbescherming

De vreemde verkeersborden met daarop een jager en een kat die afgelopen week rond de steden Almere en Leeuwarden zijn verschenen, blijken een actie van de Dierenbescherming.

Dierenbescherming: Zeg NEE tegen afschot van zwerfkatten!

De dierenwelzijnsorganisatie vraagt met de actie aandacht voor het feit dat er in Nederland tussen de 8.000 en 13.500 zwerfkatten per jaar worden afgeschoten.

De Dierenbescherming wil dat er een einde komt aan deze jacht en roept het publiek op om een petitie te ondertekenen die ‘nee’ zegt tegen het afschieten van katten en ‘ja’ tegen een diervriendelijk beleid om het kattenoverschot in ons land het hoofd te bieden. De Dierenbescherming wil de petitie na afloop van de actie aanbieden aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Dierenbescherming, Verkeersborden met jager en kat

In Nederland leven inmiddels ruim drie miljoen katten. Een onbekend aantal daarvan leeft ‘in het wild’. Noodgedwongen, omdat ze zijn achtergelaten, gedumpt of afstammen van katten die ooit werden afgedankt. Naar schatting gaat het om vele tienduizenden dieren. Omdat deze katten ongewild voor overlast zorgen, worden ze massaal afgeschoten. En daarbij gaat het niet alleen om verwilderde katten, er zit ook wel eens een huiskat tussen. De Dierenbescherming vindt de jacht op zwerfkatten wreed en onacceptabel en wil dat hier zo snel mogelijk een einde aan gemaakt wordt.

Afschieten
Natuurlijk maakt ook de Dierenbescherming zich zorgen over de grote zwerfkattenpopulatie en vindt ze dat er maatregelen getroffen moeten worden. Maar dan wel diervriendelijke. Om te beginnen moeten katteneigenaren hun verantwoordelijkheid nemen en hun kat laten chippen en neutraliseren om nieuwe aanwas te voorkomen.

Daarnaast is onder meer de Dierenbescherming actief met het vangen, neutraliseren en terugzetten (TNR-methode) van zwerfkatten. Hierdoor brengen de in het wild levende dieren zelf geen nageslacht meer voort. Om echt tot een vermindering van het aantal te komen, is het essentieel dat beide consequent gebeurt.

Voorlichting en stimulering zijn dan ook van groot belang. Naast haar eigen rol hierin, ziet de dierenwelzijnsorganisatie ook een taak voor de overheid. Wat in ieder geval niet werkt is afschieten. Het is onmogelijk om alle zwerfkatten af te schieten en bovendien worden de vrijgekomen plekken van de dieren die zijn geschoten snel weer ingenomen door nieuwe katten. Dat is dus dweilen met de kraan open.

Petitie
De Dierenbescherming wil dat de overheid zo snel mogelijk een einde maakt aan het afschieten van zwerfkatten in Nederland. Om deze wens kracht bij te zetten, is de organisatie een petitie gestart en roept ze het publiek op om via de website dierenbescherming.nl/NEE hun handtekening te zetten.

Zeg NEE tegen het afschieten van katten in Nederland. Onderteken de petitie op dierenbescherming.nl/NEE en help mee om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke manier aan te pakken.

Plaats een reactie