Verkeerde houding geeft lichamelijke klachten. Ga ‘natuurlijk’ bewegen

Corrie Wierda is 4 februari 2012 in Baarn afgestudeerd tot Ismakogiedocent. Zij heeft voor haar scriptie ‘Een optimale ‘Ganzkörperdurchzug’ – Verandering van houding door gerichte lichaamsmassage en ismakogie’ onderzoek verricht naar blokkades in haar lichaam die tot een verkeerde houding hebben geleid. Door haar studie is zij ‘natuurlijk’ gaan bewegen en voelt zij zich vitaler. Corrie is er van overtuigd: Een verkeerde houding is vaak oorzaak van lichamelijke klachten. Ga ‘natuurlijk’ bewegen en voel je vitaal.

Houding
Als ik denk aan houding, is het eerste wat mij te binnenschiet de woorden die ik toen ik klein was heb gehoord: ‘rechtop staan en schouders naar achteren‘. Of ik krijg het beeld van het skelet en gespierde anatomieposters in het kantoor van een arts of fysiotherapeut met één loodlijn die door het midden van het hoofd, schouder, heup, knieën en door de bogen van de voet loopt. Dit is wat velen van ons wordt onderwezen, het is de goede of perfecte houding.

Een goede houding is een goede gewoonte die bijdraagt aan het welbevinden van het individu. De bouw en de functie van het lichaam dragen voldoende mogelijkheden in zich om een goede houding aan te nemen. En in stand te houden.

Verkeerde houding
Omgekeerd is het zo dat een slechte houding een slechte gewoonte is. En helaas komt deze vrij vaak voor! Houdingsafwijkingen komen voort uit een verkeerd gebruik van de fysieke mogelijkheden.

Als een foutieve houding slechts een esthetisch probleem zou zijn, zou de bezorgdheid beperkt kunnen blijven tot ongerustheid over hoe men er uit ziet. Een langdurig aangehouden foutieve houding kan leiden tot ongemak, pijn of stoornissen. Lichamelijke klachten kunnen in veel gevallen voorkomen worden door een goede houding.

‘Natuurlijk’ bewegen: Ismakogie
Door middel van het uitoefenen van diverse sporten willen wij weer soepel en in conditie komen. Nu is niet iedereen in staat om te sporten. Ook niet iedereen heeft tijd voor én zin in sport. Nu komt Ismakogie in beeld: Ismakogie is een rustige, zachte bewegingsmethode, die alle spieren bereikt en oefenstof geeft. Met behulp van eenvoudige bewegingen lukt het spieren (en fascie), die we dagelijks verwaarlozen, te activeren. Ismakogie geeft handvatten om in het dagelijks leven beter te bewegen. De bewegingen kunnen gemakkelijk gedurende de dag op ieder gewenst moment gedaan worden. Apparatuur en speciale kleding zijn niet nodig.

Ismakogie is ontwikkeld door Prof. Anne Seidel, schoonheidsspecialiste. Hoe kleiner de beweging, hoe groter het effect in het lichaam. Professor Seidel ontdekte de relatie tussen de stand van de voeten en de mimische spieren van het gezicht.

Door de kleine bewegingen ontspannen de spieren en wordt de doorbloeding van het lichaam verbeterd. Door de bewegingen worden moe geworden spieren versterkt en verstevigd. Terwijl overbelaste spieren bewust worden ontspannen en losser gemaakt.

De belangrijkste spiergroepen die worden verwaarloosd, bevinden zich rond de wervelkolom, schoudergordel en het bekken. Daar vind je ook vaak de lichamelijke klachten. Denk maar aan: lage rugklachten, RSI/KANS of incontinentie.

Meer informatie
– Corrie Wierda, MOVE – Massages & Beweging
– Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging

Plaats een reactie