Verhoging maximum snelheden onverantwoord

GroenLinks wijst de voorstellen van minister Schultz om de maximum snelheden op snelwegen en langs grote steden te verhogen tot 130 km met klem af. GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent: “Schultz zet het verstand op nul. Ze sluit de ogen voor de gevolgen van snelheidsverhogingen voor de gezondheid van omwonenden van snelwegen en de verkeersveiligheid. En voor welk doel? Een paar minuten reistijdwinst.”

Wie tien kilometer per uur harder rijdt, verbruikt 10% extra brandstof. Van Gent: “Terwijl de olie schaarser en schaarser wordt, geeft de minister ruim baan om met een draaikolk in de tank over de weg te scheuren. Generaties na ons zullen ons dat niet in dank afnemen.”

GroenLinks is bezorgd over het afschaffen van de 80-km zones rond de steden. Van Gent: “De 80 km-zones zijn erg effectief gebleken. De lucht is schoner geworden, er is minder lawaai. De minister stelt de gezondheid van mensen die met hun neus op de snelweg wonen in de waagschaal. Ronduit onverantwoord.”

GroenLinks heeft kritiek op het tempo waarmee Schultz conclusies trekt uit de experimenten. “De onderzoeksperiode is veel te kort om nu al conclusies te trekken”, aldus Van Gent