Vergoeding voor hoortoestellen, hoe zit dat?

Een gehoorapparaat is een uitkomst bij gehoorproblemen of gehoorverlies. Welke type gehoorapparaat nodig is, wordt bepaald door een audicien. De kosten van een hoortoestel worden soms gedeeltelijk vergoed door de basisverzekering. Vaak is een extra vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende zorgverzekering. Hoe zit dit precies en wat zijn belangrijke aandachtspunten?

Hoortoestellen als hulpmiddel

Voor de aanschaf van een hoortoestel doorloopt iemand het Keuzeprotocol Hoorzorg. Het gehoorprobleem wordt ingedeeld in 1 van de 5 categorieën. Categorie 1 staat voor eenvoudige gehoorklachten, terwijl er bij categorie 5 sprake is van ernstige gehoorklachten. Een audicien bepaalt uiteindelijk in welke categorie iemand valt en dus ook welk hoortoestel passend is.

Vergoeding basisverzekering voor een hoortoestel

Verzekerden hebben recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering. Vanzelfsprekend moet er sprake zijn van gehoorverlies. Hiervoor is onderzoek nodig en dit wordt gedaan door een audicien. Dit stukje audiologische zorg wordt vergoed door de basisverzekering. Een vergoeding voor een gehoortoestel valt echter maar gedeeltelijk onder de basisverzekering. Zo moet er sprake zijn van minimaal 35 decibel gehoorverlies.

Wordt er ook voldaan aan de overige hulpmiddelen voorwaarden? Dan vindt er een vergoeding plaats van maximaal 75 procent van het aankoopbedrag. Let op: deze vergoeding geldt alleen bij gecontracteerde zorg.

hoortoestel in het oor

Het verschil tussen de natura- en restitutiepolis

Binnen de basisverzekeringen zit verschil. Bij een naturapolis ontvangt een verzekerde een vergoeding conform de afspraken van een zorgverzekeraar met een bepaalde zorgverlener. Wordt hiervan afgeweken, dan vindt er geen volledige vergoeding plaats. De restitutiepolis geeft echter wel een hogere vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg en dat voor slechts een paar euro meer per maand aan verzekeringspremie.

Eigen bijdrage en eigen risico

Verzekerden krijgt te maken met een eigen bijdrage van 25 procent. Daarnaast speelt het eigen risico een rol bij de aanschaf van een gehoorapparaat. Het overgebleven bedrag wordt uiteindelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Wordt het gehoorapparaat in bruikleen verstrekt? Dan komt het eigen risico voor de verzekerde te vervallen. Kinderen tot en met 18 jaar hoeven de eigen bijdrage van 25 procent niet te betalen.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Soms is er een extra vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende zorgverzekering. Vaak wordt de eigen bijdrage vergoed vanuit de aanvullende zorgpolis. Dit verschilt echter per zorgverzekering en dus loont het om polisvoorwaarden goed door te lezen voordat er een gehoortoestel wordt aangeschaft.

Overstappen van zorgverzekeraar

Verzekerden waarvan het gehoor achteruit gaat, doen er goed aan zich aan het einde van het verzekeringsjaar te verdiepen in de voorwaarden van hun zorgverzekeraar. Dit helpt namelijk bij het besparen op de eigen bijdrage voor de aanschaf van een gehoortoestel.

Gehoortoestel online kopen

Er zijn diverse mogelijkheden om aan een gehoorapparaat te komen. Selectic hoortoestel kopen bij Oogvoororen.nl is bijvoorbeeld een optie. Verzekerden genieten hierbij van een audicien aan huis én 60 dagen gratis uitproberen van een gehoorapparaat. Er is volop keuzemogelijkheid, dus interessant voor iedereen met gehoorproblemen.

Plaats een reactie