Verder onderzoek naar narcolepsie en mogelijke relatie met Pandemrix

Er moet verder onderzoek worden gedaan naar een mogelijk verband tussen narcolepsie (slaapziekte) bij kinderen en het griepvaccin Pandemrix. De aanbeveling voor het gebruik van Pandemrix (geregistreerd voor gebruik tijdens een pandemie) wordt op dit moment niet gewijzigd.

Dit concludeert het Europese wetenschappelijke comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP), waarin het CBG is vertegenwoordigd. De CHMP heeft de voorlopige resultaten van een Fins onderzoek bestudeerd. Het gaat om een epidemiologische studie waarbij het voorkomen van narcolepsie bij kinderen tussen 4 en 19 jaar, die zijn gevaccineerd zijn met Pandemrix en bij kinderen die niet zijn gevaccineerd, met elkaar wordt vergeleken. Het gaat om kinderen die zijn gevaccineerd in de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2010. Deze studie laat zien dat narcolepsie 9 keer vaker is gerapporteerd in de gevaccineerde groep (een toename van 1 naar 9 gevallen per 100.000 gevaccineerden). Het voorkomen van narcolepsie is echter nog steeds zeer zeldzaam, ondanks deze duidelijke toename.

In Nederland zijn tot dusver twee gevallen gemeld van narcolepsie bij kinderen die gevaccineerd zijn met Pandemrix. Het CBG onderzoekt verder samen met de CHMP wat de mogelijke betekenis van deze meldingen is. In navolging van Finland wordt er ook onderzoek gedaan in Zweden. Ook in Zweden is een onverwacht aantal gevallen van narcolepsie gerapporteerd na vaccinatie met Pandemrix. In de niet-Scandinavische landen is geen toename van narcolepsie gerapporteerd. In Canada, waar dit type vaccin veel is gebruikt, is ook geen bewijs van toename van narcolepsie. Naast het onderzoek van de CHMP loopt ook het VAESCO-onderzoek, een epidemiologische studie die wordt uitgevoerd in negen landen, waaronder Nederland, door verschillende onderzoeksinstituten. De eindresultaten hiervan worden eind juni 2011 verwacht.

Meer informatie op de website van European Medicines Agency (Engelstalig).

Plaats een reactie