Verboden vruchten naar laboratoria over de hele wereld verspreid

Appels zijn ‘bespoten’ met DNA waarin de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is gecodeerd. Wetenschappers wereldwijd hebben de appels gegeten en het DNA in kaart gebracht. Deze tentoonstelling laat deze ‘verboden vruchten’ zien.

Kunstenares Charlotte Jarvis heeft in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Netherlands Proteomics Centre een bacterie genetisch aangepast, zodat deze de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in zijn DNA ‘geschreven’ heeft staan. Dit DNA is uit de bacterie geïsoleerd en gebruikt om appels te bespuiten uit de buurt van Den Haag, waar het International Strafhof huist.

De ‘verboden vruchten’ die zo zijn ontstaan, zijn naar laboratoria over de hele wereld verspreid, met de vraag om de boodschap in het DNA te ontcijferen én om de vrucht te eten. Bekijk de bespoten appels, wie ze hebben gegeten en het eiwit dat de bacterie van het nieuwe DNA zou kunnen maken in de tentoonstelling Blighted by Kenning bij Droog in Amsterdam.

Doel van de tentoonstelling is begrijpelijk maken van hoe informatie wordt gecodeerd en via DNA tot expressie gebracht kan worden. De tentoonstelling, verzorgd door een aantal samenwerkende internationale instellingen, wijst op het belang van het genomics-onderzoek en de interactie tussen wetenschap, technologie en samenleving.

Deze tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van Droog. Daarnaast zal deze tentoonstelling eenmalig tijdens het Life Sciences Momentum op 20 november in de Fokker Terminal in Den Haag te zien zijn.

Kijk voor meer informatie over het project op de site van Charlotte Jarvis.
– Startdatum en tijd: 14/11/2012 11:00
– Einddatum en tijd: 1/12/2012 19:00
– Locatie: Droog, Staalstraat 17A, Amsterdam

Plaats een reactie