‘Verbeteren social media de mensenrechten?’

Op 31 mei 2012 houdt opiniemaker en oud-politicus Femke Halsema haar oratie als Vrede van Utrecht hoogleraar. Zij zal hierin een retrospectief bieden op haar onderzoek van de afgelopen maanden naar de rol van social media voor de mensenrechten. De oratie vormt de afsluiting van haar gasthoogleraarschap aan de Universiteit Utrecht.

Het internet verbindt mensen wereldwijd aan informatie en kennis en het verbindt ze op een nieuwe manier aan elkaar. Dat heeft een keerzijde: social media maken burgers bijvoorbeeld kwetsbaar voor meekijkende regimes en inlichtingendiensten. Kunnen communicatietechnologie, internet en social media een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de mensenrechten en in het ‘bewapenen’ van mensen tegen onderdrukking en geweld?

De thema’s van Halsema’s gasthoogleraarschap sluiten nauw aan bij de onderwerpen van het Centre for the Humanities en de Vrede van Utrecht-leerstoel, waaronder sociale duurzaamheid, culturele participatie en verantwoordelijk burgerschap.

Femke Halsema (1966) heeft een lange staat van dienst als politicus en opiniemaker. Van 1998 tot en met 2010 was ze lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks, vanaf november 2002 was ze fractievoorzitter. Daarvoor werkte ze onder andere bij de Wiardi-Beckman Stichting (het wetenschappelijk bureau van de PvdA). Ze is alumnus van de Universiteit Utrecht, waar ze in 1993 als jurist afstudeerde. Op dit moment is Halsema actief als onafhankelijk publicist, televisiemaker en consultant.

Vrede van Utrecht leerstoel 2012
Femke Halsema bekleedt dit voorjaar de Vrede van Utrecht leerstoel, opgericht om het gedachtegoed van de Vrede van Utrecht levend te houden. De Vrede van Utrecht werd in 1713 gesloten en wordt gezien als de start van de diplomatie. In 2013 zal het 300-jarig jubileum groots worden gevierd in de stad en de provincie. Tot 2013 worden spraakmakende personen uit de wetenschappelijke of culturele wereld uitgenodigd voor een gasthoogleraarschap. De leerstoel is een initiatief van de Provincie Utrecht en een samenwerking tussen Provincie, Universiteit en Vrede van Utrecht. De leerstoel is ondergebracht bij het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht.

Aanmelden
De oratie is gratis toegankelijk, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen is vooraf aanmelden noodzakelijk. Stuur een mailtje naar cfh@uu.nl.

Spreker: Femke Halsema
Faculteit: Faculteit Geesteswetenschappen
Leerstoel: Vrede van Utrecht leerstoel
Titel: Verbeteren social media de mensenrechten?
Datum en tijd: 31/5/2012, 16:15 uur
Locatie: Academiegebouw – Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie