Verbeterde opname van medicijnen in de hersenen

Inge van Rooy beschrijft in haar proefschrift is een nieuw doelgericht molecuul dat kan helpen om nanodeeltjes naar de hersenen te transporteren. Dit is belangrijk, omdat onze hersenen van het bloed worden afgeschermd door de bloed-hersenbarrière.

Deze bloed-hersenbarrière wordt gevormd door cellen van de hersenvaten en voorkomt dat giftige stoffen in de hersenen komen. Het nadeel van deze barrière is dat veel medicijnen tegen hersenziekten ook niet langs deze barrière kunnen, en daardoor niet in voldoende mate de hersenen kunnen bereiken. Een manier om deze medicijnen te helpen om de hersenen te bereiken is door ze in te sluiten in nanodeeltjes, bijvoorbeeld in kleine vetbolletjes (liposomen).

Een doelgericht molecuul aan de buitenkant van de liposomen zorgt ervoor dat de liposomen aan de cellen van de hersenvaten binden, waarna ze in deze cellen opgenomen worden en het medicijn wat erin zit aan de hersenen wordt afgegeven. In dit proefschrift worden liposomen gekoppeld aan verscheidene bestaande doelgerichte moleculen die kunnen binden aan de hersenvaten. Van Rooy keek hoe goed deze moleculen de liposomen naar de hersenen konden transporteren in muizen. Ook werd een nieuw doelgericht molecuul gevonden dat kon binden aan de cellen van de hersenvaten. Dit nieuwe molecuul kan helpen bij de opname van medicijnen in de hersenen.

Dit kan in de toekomst bijdragen aan de behandeling van ernstige hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, hersenkanker, of psychotische stoornissen.

Promotiegegevens
Promovendus: Inge van Rooy
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: Targeted liposomes for drug delivery across the blood-brain barrier
Promotor 1: Prof. dr. ir. W.E. Hennink
Promotor 2: Prof. dr. G. Storm
Copromotor 1: Dr. E. Mastrobattista
Copromotor 2: Dr. R.M. Schiffelers
Datum en tijd: 18/4/2011 14:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie