Verbeterde aanpak van de ziekte van Kahler

Multiple myeloma, ook wel ziekte van Kahler genoemd, is een ongeneselijke vorm van plasmacelkanker. Ondanks nieuwe chemotherapie en behandelingen heeft een patiënt heeft na 5 jaar een overlevingskans van 10%. Michael van der Veer beschrijft in zijn proefschrift hoe patiënten reageren op nieuwe behandelingen, hoe de ziekte zelf het immuunsysteem kan beïnvloeden en hoe een nieuw antilichaam in combinatie met bestaande chemotherapie mogelijk patiënten een langere levensduur kan geven.

Uit het onderzoek van Van der Veer is gebleken dat Multiple Myeloom-cellen die in contact staan met beenmerg het immuunsysteem beïnvloeden. Het beïnvloeden in een negatieve manier van het immuunsysteem is een belangrijk obstakel in de opkomende immunologische behandeling van patiënten, en een beter inzicht in dit mechanisme kan toekomstige therapieën veel effectiever maken. In de strijd tegen de ziekte zijn nieuwe antilichamen een potentiële nieuwe behandelmethode.

De promovendus laat zien dat het onderzochte nieuwe antilichaam in combinatie met huidige chemotherapie veelbelovend is – zelfs wanneer kankercellen resistent zijn geworden.

Promotiegegevens
Promovendus: Michael van der Veer
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Novel Immunochemotherapy Approaches Towards Improved Targeting of Multiple Myeloma
Promotor 1: Prof. dr. H.M. Lokhorst
Copromotor 1: Dr. T. Mutis
Datum en tijd: 19/1/2012 10:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie