Verband tussen vitamine B en longkanker

Mensen met veel B-vitamines in hun bloed lopen mogelijk minder kans om longkanker te krijgen, zo blijkt uit een nieuwe studie gefinancierd door het wereldwijde World Cancer Research Fund netwerk; de moederorganisatie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de International Agency for Research on Cancer en gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen met een bovengemiddeld niveau aan vitamine B6 en methionine (een verwante voedingsstof) de helft minder kans hebben om longkanker te ontwikkelen. Mensen met een hoog niveau aan vitamine B6 en folaat (vitamine B11) en daarnaast een hoog niveau aan methionine hebben zelfs twee derde minder kans op longkanker.

Dr. Paul Brennan, onderzoeksleider van de studie, stelt: “De uitkomsten zijn veelbetekenend, omdat de risicoverlaging bij rokers, voormalig rokers en niet-rokers even groot is. Er is echter meer onderzoek nodig om te bevestigen dat B-vitamines de kans op longkanker daadwerkelijk verkleinen. Als verder onderzoek onze bevindingen bevestigt, zal de volgende stap bestaan uit het identificeren van de optimale hoeveelheden B-vitamines in voeding voor het verkleinen van de kans op kanker.”

Dr. Panagiota Mitrou, Science Programme Manager bij het World Cancer Research Fund: “Ik ben zeer verheugd met deze uitkomsten. Ze helpen ons de processen bij longkanker te begrijpen en zouden implicaties kunnen hebben voor preventie.

“Het is echter van vitaal belang dat we rokers duidelijk maken dat een hogere consumptie van B-vitamines geen vervanging is voor stoppen met roken, en dat ook nooit zal zijn. Roken is namelijk veruit de grootste risicofactor bij longkanker. De ontwikkelingen op dit gebied mogen niet ten koste gaan van het werk dat wereldwijd wordt verzet om het aantal rokers te verminderen.

“Daarnaast moeten we niet vergeten dat longkanker ook voorkomt bij mensen die nooit hebben gerookt, of met roken zijn gestopt. De onderzoeksbevindingen zouden kunnen betekenen dat deze mensen zelf iets kunnen doen om hun kans op longkanker te verkleinen. Een ander belangrijk punt dat we willen benadrukken is dat deze studie niet laat zien dat het innemen van B-vitamines in de vorm van voedingssupplementen effect heeft op het longkankerrisico.”

Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker voorkomen kan worden door een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en een gezond gewicht. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds raadt het gebruik van voedingssupplementen ter preventie van kanker af.

Plaats een reactie