Langere mensen krijgen relatief vaker kanker dan kortere mensen. Dat verband is eerder al overtuigend aangetoond, maar een verklaring hiervoor is nog onbekend. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert daarom een nieuw wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht. Dit onderzoek kan meer inzicht geven in het verband tussen lichaamslengte en kanker. Belangrijk, omdat Nederlanders het langste volk ter wereld zijn.
Lichaamslengte op zichzelf is waarschijnlijk geen directe oorzaak van kanker. In dit nieuwe onderzoeksproject wordt onderzoek gedaan naar onderliggende factoren die kunnen leiden tot zowel een grotere lichaamslengte als een hoger risico op kanker.
Lichaamslengte weerspiegelt namelijk bepaalde groeipatronen vroeg in het leven. Daarbij spelen ons voedingspatroon, leefstijl, leefomgeving, genen en hormonen allemaal een rol.
Wetenschappers denken dat bepaalde onderliggende oorzaken van een grotere lichaamslengte ook kunnen bijdragen aan een hoger risico op kanker. Dit kan helpen verklaren waarom langere mensen relatief vaker kanker krijgen. In het nieuwe onderzoek worden twee factoren onderzocht, namelijk de hoeveelheid calorieën die we tijdens de kindertijd binnenkrijgen en verschillen in genen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Prof. Matty P. Weijenberg en haar collega’s van de GROW-School for Oncology & Developmental Biology, Universiteit Maastricht. Voor het onderzoek worden gegevens gebruikt uit de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker (NLCS). Hiervoor zijn meer dan 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar ondervraagd over hun voedingsgewoonten, lichaamslengte en gewicht. Ook zijn van deze respondenten DNA-materiaal opgeslagen om te gebruiken voor genetisch onderzoek. Na de gegevensverzameling zijn de respondenten ruim 20 jaar gevolgd.
De kankersoorten die in het onderzoek worden onderzocht zijn dikkedarmkanker en borstkanker. Van deze kankersoorten is namelijk gebleken dat langere mensen een grotere kans hebben om deze te ontwikkelen. Bovendien zijn dikkedarmkanker en borstkanker de twee meest voorkomende kankersoorten in Nederland.
Prof. Matty P. Weijenberg, onderzoeksleider en hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht: “We kunnen zelf niets doen aan onze lichaamslengte op volwassen leeftijd, maar toch is het belangrijk dat we meer te weten komen over dit verband tussen lichaamslengte en kanker. Wij verwachten hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de kennis over de biologische mechanismen die bijdragen aan de ontwikkeling van kanker, waarover nog veel onduidelijk is. Indien blijkt dat bepaalde factoren in de vroege levensjaren tot een verhoogd risico op kanker op volwassen leeftijd leiden, kunnen er preventieve maatregelen genomen worden om voor toekomstige generaties dat risico te verlagen.”
Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.