Veiligheid tijdens een lange fietsrit

Als je van plan bent een lange fietstocht te gaan maken, sta je voor een boeiende, uitdagende onderneming! En zoals bij alle uitdagingen in het leven, kun je daar beter voorbereid aan beginnen. Bijvoorbeeld door goed aan je veiligheid op de fiets te denken. Om je hier wat houvast bij te geven, zullen we in dit artikel uit proberen te leggen hoe je veilig kunt gaan genieten van een heerlijke, ontspannen tocht!

Denk aan je uitrusting

Als je van plan bent de sportieve uitdaging van een lange fietsrit aan te gaan, is allereerst je uitrusting essentieel. Zoals een motorrijder een goede motorhelm nodig heeft, heeft een fietser dat ook.

fietshelm

Hiernaast is het belangrijk dat je fiets veilig en sterk is, en voor je weggaat een goede onderhoudsbeurt heeft gehad. Zorg verder voor een gevulde EHBO set en voldoende materiaal om je fiets te repareren.

Weet waar je fiets

Als je een langere route wilt gaan fietsen, is het voor je veiligheid daarnaast erg belangrijk dat je de route goed kent. Stippel deze voor vertrek dus uit, en zoek naar plekken waar je kunt eten en overnachten. Niet is vervelender dan uitgehongerd aankomen bij een vol hotel, in een dorpje waar alle restaurants al gesloten zijn.

maps

Een goed GPS systeem onderweg, kan hiernaast handig zijn in lege, dunbevolkte gebieden. Bedenk hoe leuk het is om de route van te voren goed op de kaart uit te zetten. Wat voorpret betreft is je fietsvakantie dan al begonnen!

Tip: bij de meeste fietsenwinkels is het ook mogelijk om een fietscomputer te bestellen. Dit scheelt een hoop tijd en biedt extra comfort tijdens het fietsen. Zo hoef je je niet meer druk te maken of je wel of niet de juiste route fietst!

fietscomputer

De weg er naar toe

Voor je op pad gaat, is het verstandig om jezelf conditioneel goed voor te bereiden op de tocht. Ook al is je fietstocht verspreid over een laag aantal kilometers per dag dan is het als nog verstandig om jezelf goed voor te bereiden. Doe dit met een trainingsschema. Afhankelijk van het totaal aantal kilometers kan je een voorbereiding.

Voor een lange fietsrit is het belangrijk dat je fietst op een comfortabele fiets. Een comfortabel zadel plus versnellingen helpen hier al voor een groot deel. Zoek je nog een nieuwe fiets? Een luxe omafiets voldoet prima voor een lange fietsrit.

fietsen

Plaats een reactie