Veel vrouwen stoppen met antidepressiva voor de zwangerschap

Er is huiver om antidepressiva te gebruiken tijdens de zwangerschap en veel vrouwen stoppen dan liever met hun medicatie. Dit blijkt uit een Engels onderzoek dat gepubliceerd is in Hournal of Clinical Psychiatry. Voor het onderzoek werden de gegevens van huisartsenpraktijken vergeleken.

Sinds 2001 gebruikt 3% van de zwangere vrouwen een antidepressivum, waarbij het in 80% van de gevallen om SSRI’s gaat. Zwangere vrouwen stoppen eerder met antidepressiva dan niet-zwangere vrouwen en dan vooral in de eerste zes weken van de zwangerschap. Slechts 10% van de vrouwen die vóór de zwangerschap antidepressiva gebruikte, deed dat nog bij het begin van het derde trimester, terwijl 35% van de niet-zwangere vrouwen na dezelfde periode nog antidepressiva gebruikte.

Het blijkt dat zwangerschap een belangrijke reden is om met antidepressiva te stoppen. Een verklaring kan de angst voor bijwerkingen zijn met gevolgen voor het kind, maar ook gekeken moet worden naar een eventuele inadequate behandeling van de depressie gedurende de zwangerschap.

Petersen et al. Pregnancy as a major determinant for discontinuation of antidepressants: An analysis of data from the Health Improvement Network. Journal of Clinical Psychiatry. 2011; 72(7): 979-985. Groot-Brittannië.

Plaats een reactie