Veel ouders willen geen beroep doen op kinderen voor mantelzorg

Staatssecretaris Van Rijn voert maandag 10 juni 2013 het debat met de Tweede Kamer over de toekomst van de langdurige zorg, de aankomende bezuinigingen en de noodzaak voor meer mantelzorg.

De toekomst van de mantelzorg: familie springt meer in (08-06-2013).

De helft (50%) van de mensen is bereid tot mantelzorg voor een naaste, maar denkt daarbij vooral aan ondersteunende taken in het huishouden. 63 Procent geeft aan dat ze moeite zouden hebben met intieme zorgtaken zoals een naaste helpen met aankleden, douchen of wc-bezoek.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Mezzo, de belangenorganisatie van mantelzorgers, onder 12.000 mensen. Ruim één op de drie (35%) kan of wil niet voor een naaste mantelzorgen.

Ouders: kinderen niet belasten
Staatssecretaris Van Rijn maakte onlangs bekend dat hij wil dat we meer en langer voor een ander moeten gaan zorgen om de zorgkosten in de hand te houden. Eén van de meest voorkomende vormen van mantelzorg is dat kinderen zorgdragen voor hun hulpbehoevende ouders. Van de ouders boven de 45 jaar zegt 72 procent echter dat ze later, als ze hulp nodig hebben, geen beroep op hun kinderen willen doen voor mantelzorg. Het verplicht voor elkaar zorgen, zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voorstelt, gaat acht op de tien (80%) mensen te ver.

Vier op tien mantelzorgers nu zwaar belast
EenVandaag en Mezzo ondervroegen ook 3.500 mensen die nu structureel mantelzorg geven aan een naaste; dit gaat bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp (81%) of lichamelijke zorg (44%). Bijna acht op de tien (78%) van de mantelzorgers geven aan dat ze er geen extra zorgtaken bij kunnen hebben. Vier op de tien (40%) geven aan zwaar belast zijn. Tweederde (65%) voelt zich nu al verplicht te mantelzorgen, bijvoorbeeld omdat er niemand is die het kan doen.

Ruim een derde (37%) van de mantelzorgers die deelnamen aan het onderzoek, geven meer dan 9 uur mantelzorg per week. Meer dan de helft (58%) van de mantelzorgers die een betaalde baan hebben geeft aan dat mantelzorg én werk lastig te combineren is.

Maandag 10 juni 2013 is het debat over de toekomst van de langdurige zorg; het kabinet is van plan flink te gaan snijden in de zorgkosten. Bijna driekwart (72%) van de mantelzorgers die deelnamen aan het onderzoek, maken zich grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen.

Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 20.768 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 4 tot en met 8 juni 2013. Van alle deelnemers geven er 3.460 zelf mantelzorg en ontvangen er 1.123 mantelzorg.

EenVandaag Opiniepanel
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

1 gedachte over “Veel ouders willen geen beroep doen op kinderen voor mantelzorg”

Plaats een reactie