Veel minder kinderen met alcoholvergiftiging opgenomen tijdens lockdowns

Tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar van 2020 nam het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis werd opgenomen drastisch af in vergelijking met de periode vóór de lockdown. Het aantal alcoholintoxicaties steeg weer aanzienlijk toen er daarna een tijdelijke versoepeling van de coronamaatregelen kwam.

Dat blijkt uit de nieuwste onderzoekscijfers van kinderarts Nico van der Lely (oprichter van de eerste alcoholpoli in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft) en promovenda Louise Pigeaud, gepresenteerd in The Journal of Adolescent Health. Het onderzoek is gebaseerd op de cijfers van 12 alcoholpoli’s verspreid over heel Nederland, in de jaren 2019 en 2020.

Alcoholintoxicaties

Waar het aantal met alcohol geïntoxiceerde adolescenten in 2019 en het eerste deel van 2020 steeds op een vergelijkbaar niveau zat, nam dit tijdens de eerste lockdown (16 maart – 31 mei 2020) met ongeveer 70% af.

In de periode van 1 juni tot en met 14 oktober 2020, na de intelligente lockdown, nam het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren weer relatief sterk toe. De opnames lagen toen op een vergelijkbaar niveau als dezelfde periode in 2019.

In de laatste periode van 2020, waarin ook sprake was van een (gedeeltelijke) lockdown door de coronapandemie, daalde het aantal alcoholintoxicaties opnieuw.

Foto van kinderarts Nico van der Lely.
Kinderarts Nico van der Lely, oprichter van de eerste alcoholpoli in het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Alcoholmisbruik moeilijker

Kinderarts Nico van der Lely ziet meerdere verklaringen voor de afname tijdens de lockdowns: “Allereerst vermoeden we dat minderjarigen door de sluiting van horeca en sportclubs moeilijker aan alcohol konden komen. Ook omdat supermarkten de leeftijdcontroles doorgaans beter handhaven. Daarnaast was er sprake van meer ouderlijk toezicht in huis, omdat een veel mensen thuis werkten door de pandemie.”

Waarschuwingssignaal

Toch ziet Van der Lely de bevindingen vooral als een waarschuwingssignaal voor de komende maanden.

“Als alles goed verloopt met de coronacijfers, wordt het maatschappelijke leven na de zomervakantie weer grotendeels hervat. Zeker nu naast de horeca ook het hoger onderwijs en sportverenigingen weer volledig open zijn, kan bij jongeren het idee leven om de rustige lockdown-maanden in te halen en extra hard te feesten met veel alcohol. Dat geldt net zo goed voor minderjarigen. Zo’n rebound-effect willen we voorkomen. Daarom blijven wij met de alcoholpoli’s en de Stichting Jeugd & Alcohol inzetten op preventie en bewustwording rond alcoholmisbruik onder jongeren.”

Plaats een reactie