Veel méér kinderen kunnen genezen van kanker

Ongeveer de helft van de kinderen in ontwikkelingslanden met de diagnose kanker start nooit een behandeling of breekt die voortijdig af. Daarom is het percentage kinderen dat geneest in deze landen veel lager dan in het Westen, waar dat 80% is.

De SIOP, een wereldwijde organisatie voor kinderoncologie, zet dit gegeven op de internationale kaart met een publicatie in Lancet Oncology. In januari start VU medisch centrum met een project in Kenia om dit probleem aan te pakken.

‘Dat lang niet alle kinderen met kanker in ontwikkelingslanden de juiste behandeling krijgen, is al bekend’, zegt dr. Saskia Mostert, arts-onderzoeker bij VU medisch centrum en lid van de SIOP. ‘Maar nu is het tijd om daar aandacht aan te besteden en er actie tegen te ondernemen.’

Om te beginnen moeten de kinderen die niet volledig behandeld worden, deel uitmaken van de cijfers bij kinderoncologische studies in ontwikkelingslanden. Dat is nu vaak niet het geval, waardoor de resultaten van die onderzoeken positiever uitpakken dan ze in werkelijkheid zijn. ‘Het lijkt dan alsof deze kinderen niet bestaan’, aldus Mostert. In Lancet Oncology doet de SIOP aanbevelingen om het voortijdig afbreken van de behandeling van kinderkanker te verminderen.

De redenen waarom zoveel kinderen voortijdig stoppen met hun behandeling lopen zeer uiteen. ‘Het is niet alleen een kwestie van geld’, zegt Mostert, ‘ook het feit dat ouders nauwelijks informatie van artsen krijgen over de behandeling speelt mee. Als je als ouder bijvoorbeeld niet weet dat een chemokuur je kind eerst zieker maakt voordat het kan genezen, denk je al snel dat de behandeling averechts werkt. Niet meer naar het ziekenhuis gaan, dat bovendien uren reizen is, ligt dan voor de hand.’

Doctor2Doctor
VU medisch centrum start binnenkort, samen met KLM, KLM health services en het MOI Teaching and Referral Hospital in Kenia een project om het grote aantal kinderen met kanker dat in Kenia voortijdig de behandeling staakt (54%) te verminderen en daarmee de kans op hun overleving te verhogen. Dit project is onderdeel van het twee jaar geleden gestarte Doctor2Doctor-programma. Vanaf januari zullen 300 Keniaanse kinderen en hun ouders wekelijks informatie over de behandeling krijgen middels een uitgebreid voorlichtingsprogramma. Bovendien krijgen de families een mobiele telefoon, waarop zij enkele dagen voor de afspraak in het ziekenhuis worden gebeld om hen aan te sporen te komen. Ook kunnen zij bij complicaties zelf met het ziekenhuis bellen voor informatie.

Plaats een reactie