“Veel en vet eten is onbehandelde psychische stoornis”

Mensen die dagelijks veel en vet eten, lijden aan een psychische stoornis. Dat stelt psychiater dr. Bram Bakker in zijn boek Blijf beter! In Nederland eet ruim 40% van de bevolking te veel. Kwalen zoals hoge bloeddruk, overgewicht en een te hoog cholesterol die daarvan het gevolg zijn, kosten de overheid jaarlijks circa 1,5 miljard euro.

Bram Bakker
Bram Bakker

Bram Bakker pleit voor meer aandacht voor preventie in plaats van symptoombestrijding. “Natuurlijk moet je obesitas, verslavingen en somberheid aanpakken, maar dat is zinloos zonder de onderliggende psychische oorzaak – vaak stress – te behandelen.”

Overmatig eten wordt volgens de psychiater door artsen niet erkend als psychische aandoening. Ze kijken wel naar lichamelijke verschijnselen zoals hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte, maar de psychologische kant van het verhaal laten ze liggen. De oorzaak van het probleem blijft daardoor onbehandeld en de bijbehorende kwalen zullen dan ook blijven terugkeren.

Blijf Beter, Bram Bakker, Uitgeverij Lucht

In dit prikkelende boek geeft psychiater Bram Bakker zijn visie op de toekomst van onze gezondheid, een visie die hij in twintig jaar op de werkvloer van de zorg heeft ontwikkeld. Het gaat over het onzinnige onderscheid tussen lichamelijk en psychisch, over stress en overbelasting, de noodzaak om voldoende te bewegen en om te investeren in preventie.

Blijf beter! is verplichte kost voor iedereen die betrokken is bij kwesties rond gezondheid en ziekte.

Dinsdag 29 oktober 2013 overhandigt Bakker het eerste exemplaar van zijn boek aan de Tweede Kamer.

Plaats een reactie