‘Veel diëtisten geven verkeerd voedingsadvies’

Een diëtist wordt voor veel aandoeningen zoals ondervoeding, allergieën, en nierdialyse geraadpleegd maar staat vooral bekend om haar behandeling voor overgewicht(diabetes). Op 19 september 2012 is het Dag van de Diëtist en staat het beroep van de diëtist centraal.

De kwaliteit van het voedingsadvies aan mensen met overwicht(diabetes) moet beter vindt Harriët Verkoelen, diëtist/diabetesverpleegkundige en auteur van het boek “Andere Gezonde Voeding”. Verkoelen wil het probleem dat mensen met overgewicht(diabetes) te vaak verkeerd voedingsadvies krijgen tijdens de Dag van de Diëtist extra onder de aandacht brengen.

Harriët Verkoelen: “Ik vind het schrijnend te bemerken dat veel mensen met overgewicht en overgewichtdiabetes verkeerd voedingsadvies krijgen en dat zij daardoor onnodig veel medicijnen voorgeschreven krijgen”.

Verkeerd voedingsadvies
Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik. Een miljoen mensen hebben diabetes. “Ik vind het schrijnend te bemerken dat veel mensen met overgewicht en overgewichtdiabetes verkeerd voedingsadvies krijgen en dat zij daardoor onnodig veel medicijnen voorgeschreven krijgen. Het probleem is dat diëtisten vaak een koolhydraatrijk dieet adviseren, terwijl zij het tegenovergestelde zouden moeten aanraden. In mijn 25 jaar ervaring als diëtist en diabetesverpleegkundige, heb ik duizenden mensen met overgewicht en overgewichtdiabetes kunnen helpen door koolhydraten drastisch in hun dieet te verlagen,” aldus Verkoelen.

Oorzaak
Volgens Verkoelen geven veel diëtisten verkeerd voedingsadvies omdat zij het standaard advies geven dat zij tijdens hun opleiding geleerd hebben en protocollen dit voorschrijven. Daarnaast spreken wetenschappelijke onderzoeken elkaar voortdurend tegen. Practise based evidence, ofwel bewijs in de praktijk, is net zo belangrijk als wetenschappelijk onderzoek vindt Verkoelen. “In mijn praktijk krijg ik vaak mensen die zich geen raad meer weten. De standaard adviezen die zij van diëtisten krijgen werken niet of onvoldoende. Mensen voelen zich moe en hebben steeds meer medicijnen nodig. Een koolhydraatarm dieet voor mensen met overgewicht en overgewichtdiabetes zorgt ervoor dat mensen zich gezonder en fitter gaan voelen. Ook kan het medicijngebruik vaak drastisch omlaag en vallen mensen daadwerkelijk af. Minder medicijngebruik bespaart daarnaast miljoenen op de gezondheidszorg,” zegt Verkoelen. Tijdens de lezingen die Verkoelen geeft, informeert zij diëtisten door het land over een effectieve behandeling van mensen met overgewicht(diabetes).

Over Harriët Verkoelen
Harriët Verkoelen is diëtist, diabetesverpleegkundige en schrijfster van het boek ‘Andere gezonde voeding. Lage bloedglucosewaarde, hoge vetverbranding’. Verkoelen heeft 25 jaar ervaring als diëtist en diabetesverpleegkundige. Zij heeft duizenden mensen, waaronder diabetici, begeleid naar een gebalanceerder voedingpatroon waardoor zij zich gezonder en fitter voelen. Zowel in haar diëtistenpraktijk Prima Vita als online geeft zij voedingsadviezen aan mensen die gezonder willen eten, willen afvallen of beter willen leven met diabetes en hun medicijngebruik willen verminderen. Een aantal mensen kan zelfs helemaal met insuline-injecties stoppen na het volgen van haar dieet. In november 2012 verschijnt haar nieuwe boek “Meer Andere Gezonde Voeding. Minder Koolhydraten”.

Meer informatie
www.harrietverkoelen.nl

Plaats een reactie