Vechtsporten en het belang van goed materiaal

Behalve een goede fysiek conditie en het hebben van de juiste mentaliteit is er nog een aspect dat erg belangrijk is. Je hebt goed materiaal nodig om je goed te kunnen ontwikkelen in de sport die je beoefent.

Je kunt nog zoveel willen, zonder goed materiaal is het lastig trainen en is het dus ook moeilijk om je steeds weer te verbeteren. Dat geldt voor elke tak van vechtsport en zeker ook voor judo.

Tatami

Voor het beoefenen van judo heb je een judomat nodig. De judomat wordt overigens tatami genoemd. De matten die bij oefeningen en wedstrijden gebruikt worden, moeten aan strenge eisen voldoen, wat betreft hardheid, stevigheid, duurzaamheid en gelijkmatigheid. Zij worden tegenwoordig meestal gemaakt van materialen als schuim en vinyl en kunnen verschillende afmetingen en kleuren hebben.

Judogi

Met alleen een judomat ben je er natuurlijk nog niet. Wat te denken van een judopak, ook wel judogi genoemd. Het pak bestaat uit een zubon (broek) en een uwagi (jasje). Een goed judopak is van katoen en niet te dik of te hard. Het pak moet immers goed vast te pakken zijn. Meisjes en vrouwen die aan judo gaan doen, dienen bij het pak ook een effen wit T-shirt te dragen. Dit shirt moet in elk geval zo’n lengte hebben dat het in de broek gedragen kan worden.

Foto: Sgt. Johnson Barros, Ministério da Defesa. Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
Foto: Sgt. Johnson Barros, Ministério da Defesa. Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Judopakken zijn er al lang niet meer alleen in een witte kleur. Steeds vaker zie ook blauw. Dit onderscheid maakt het volgen van een judowedstrijd een stuk duidelijker en daardoor ook leuker.

Obi

Voor een judoka is zijn of haar judoband, de obi, heel belangrijk. De kleur geeft immers aan op welk niveau de judoka actief is. Die band moet aan een aantal eisen voldoen. Zo mag de band niet breder zijn dan vijf centimeter en moet het over de jas gedragen worden. De band maak je vast middels een platte knoop. De band moet twee keer om de heup gebonden kunnen worden én dan moet er dus nog ruimte genoeg zijn voor het aanbrengen van de eerder genoemde platte knoop.

judoband

Plaats een reactie