Of een vechtsport gezond is? Veel mensen zullen die vraag met ‘nee’ beantwoorden en zullen meteen denken aan de grotere kans op blessures. Toch is ook aan vechtsport doen gezond. En veel van de mogelijke risico’s zijn te minimaliseren door o.a. goede begeleiding, trainingsschema’s en het enige juiste materiaal.
Sporten
Wat in het algemeen geldt voor sporten, geldt ook voor vechtsporten. Sporten is gezond, omdat het je stofwisseling verhoogt en het zorgt voor minder stress. Sporten heeft een positieve invloed vele lichaamsfuncties. Denk aan hartslagfrequentie, bloeddruk, cholesterolgehalte of bloedsuikerspiegel. Daarnaast is samen sporten (vaak) goed voor sociale contacten. Sporten is gezond en dat geldt dus ook voor vechtsporten.
Vrouwen en kinderen
Iedereen kan een vechtsporten beoefenen. Hoewel er nog steeds mensen zijn die denken, dat het een echt mannending is. Onzin, want ook vrouwen en kinderen kunnen prima een vechtsport beoefenen. Behalve de genoemde voordelen én het feit dat je conditie een stuk beter wordt, speelt ook het mentale aspect een grote rol bij sporten, vechtsporten in het bijzonder.
Uitlaatklep
Meer dan bij welke sport ook, geldt dat een vechtsport een ideale uitlaatklep kan zijn voor mensen, die te maken hebben met stress. Even de dagelijkse sores van je af ‘vechten’, het werk écht. Bovendien gaan meer en meer mensen – en zeker vrouwen en kinderen- op een vechtsport, simpelweg omdat ze zich meer weerbaar willen voelen of hun zelfvertrouwen willen vergroten.
Door voor een vechtsport te beoefen, voelen mensen, jong en oud, zich beter en durven ze meer. Dat stralen ze ook uit. De weerbaarheidstrainingen worden steeds meer populair en herbergen veel elementen van vechtsporten.
Overbelasting
De bewering dat je door vechtsporten eerder te maken krijgt met overbelasting, is niet logisch. Overbelasting ligt aan jezelf, je trainingsopbouw en aan je trainer. Dit heb je allemaal zelf in de hand. Te veel joggen met te weinig rust geeft ook een grotere kans op spierblessures.
Materiaal
Blessures bij vechtsporten ontstaan vaak tijdens wedstrijdsituaties. Even niet opletten, verkeerd terecht komen of een tik op de kin; het kan gebeuren. Toch kun je ook de risico’s tijdens wedstrijden beperken door te kiezen voor het juiste materiaal. Bijvoorbeeld bokshandschoenen. Koop ze altijd op maat, niet te groot of te klein. Dan reduceer je de kans op handblessures.
De kans dat je tijdens vechtsporten een blessure oploopt, is procentueel wat groter dan bij andere sporten. Door de aanschaf van goede materialen, het uitstippelen van goede trainingsschema’s en het kiezen voor de juiste club of trainer maken de kans om tijdens vechtsporten geblesseerd te raken, wel heel stuk kleiner.