Vanaf 1 januari 2024 zijn vapes alleen verkrijgbaar met tabakssmaak

Vanaf 1 januari 2024 is de verkoop van e-sigaretten met smaken zoals tompouce, bubblegum of kersen niet langer toegestaan. Dit verbod op smaakjes is een maatregel van het kabinet om de groeiende populariteit van e-sigaretten, ook bekend als ‘vapes’, met name onder jonge gebruikers tegen te gaan.

Onderzoek Trimbos Instituut

Uit recent onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat ongeveer 1 op de 5 jongeren (12-25 jaar) het afgelopen jaar vapes heeft gebruikt. Veel jongeren die vapen, roken daarnaast ook traditionele sigaretten.

Omdat verkopers een jaar de tijd hebben gehad om zich aan te passen aan de nieuwe regels, zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanaf januari direct beginnen met de handhaving van het smaakjesverbod. Alleen e-sigaretten met een tabakssmaak mogen nog worden verkocht.

Rare zoete smaakjes

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “We kijken hier al even naar uit, maar vanaf 1 januari komt er echt een einde aan de verkoop van die rare zoete smaakjes van vapes. Smaken als ‘unicorn-vanilla’ of ‘rainbow-lollipop’ zijn overduidelijk niet bedoeld om volwassen rokers van hun tabaksverslaving af te helpen, maar gericht op het aanspreken van een nieuwe jonge doelgroep. Vapen is voor heel veel jongeren in korte tijd iets heel normaals geworden en daar moeten we echt iets tegen doen. Niet alleen omdat vapen zelf allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar ook omdat zo’n 70% van de vapers het roken van tabak combineert met vapes. Om die superbelangrijke rookvrije generatie dichterbij te brengen en de gezondheid van jongeren te beschermen, is het essentieel dat we dit doen.”

Handhaven en optreden

Bij het toezicht op de naleving van het smaakjesverbod door de NVWA vanaf januari ligt de focus zoveel mogelijk op de bron, met name op de bedrijven die e-sigaretten / vapes in de handelsketen brengen in Nederland.

Naast toezicht bij producenten, importeurs en distributeurs zal er ook controle en handhaving plaatsvinden bij fysieke verkooppunten zoals winkels. Sinds 1 juli 2023 is de online verkoop van tabak en e-sigaretten volledig verboden en wordt ook als zodanig gehandhaafd.

Boetes tot € 4.500

Bij het in de handel brengen van vapes met smaken die niet voldoen aan de eisen uit de Tabaks- en rookwarenwet, waarin staat dat alleen e-sigaretten met tabakssmaak nog verkocht mogen worden, zal de NVWA optreden met boetes die kunnen oplopen tot € 4.500. Dit bedrag is vastgesteld in de Tabaks- en rookwarenwet.

Dwangsom kan aanzienlijk hoger zijn dan € 4.500

Daarnaast kunnen producenten, importeurs en distributeurs via een last onder dwangsom (LOD) worden aangemaand om de producten uit de handel te halen. Dit houdt in dat ze een dwangsom moeten betalen voor elke overtreding waarbij geconstateerd wordt dat ze niet voldoen aan de opgelegde last, zoals het terughalen van de vapes uit het handelskanaal. De hoogte van de dwangsom wordt per bedrijf bepaald en kan aanzienlijk hoger zijn dan € 4.500.

Plaats een reactie