Van Bijsterveldt: Transparantie in het beroepsonderwijs leidt tot hogere kwaliteit

Vandaag zijn de zogenaamde instellingsprofielen BVE door de Inspectie van het Onderwijs gepresenteerd aan minister Marja van Bijsterveldt (OCW). Voor het eerst is daarmee per mbo-instelling een uitgebreid overzicht beschikbaar met onder meer informatie over examens, studenttevredenheid, schooluitval en de financiële situatie van een onderwijsinstelling.

In één oogopslag is te zien hoe het met de kwaliteit van het onderwijs per ROC (Regionaal Opleidingscentrum) is gesteld. Voorheen was op de website van de Inspectie alleen informatie te vinden over afzonderlijke opleidingen per onderwijsinstelling. Vanaf heden is dus er ook een algeheel beeld van de volledige onderwijsinstelling te zien.

“De verschillen tussen MBO-instellingen waren tot nu toe voor niemand goed zichtbaar. De transparantie was in sommige gevallen ver te zoeken. Met deze full body scan van mbo-instellingen wordt de grijze deken over het mbo weggenomen. Die grijze deken verborg namelijk de glans van instellingen die tip top onderwijs verzorgen. Ook wordt nu goed zichtbaar in welke moeilijke context sommige instellingen moeten opereren die minder goed scoren. Ik ben ervan overtuigd dat deze transparantie bijdraagt aan een goed inzicht in het mbo en uiteindelijke hogere kwaliteit van het beroepsonderwijs. Want dat verdient het!”, aldus Van Bijsterveldt.

De instellingsprofielen BVE zijn vanaf woensdag 8 december te vinden op de site van de Inspectie van het Onderwijs.

Plaats een reactie