Van afval naar grondstof

Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft maandag 10 februari 2014 een nieuwe installatie geopend die bruikbaar kunststof uit afval haalt. Dat kunststof wordt niet langer weggegooid, maar kan worden gebruikt als grondstof voor nieuw kunststof. De installatie is ontwikkeld door Attero in Wijster, één van de grootste afvalverwerkers van ons land.

attero-mansveld-kunststofscheidingsinstallatieMet een druk op de knop zet staatssecretaris Mansveld de kunststofscheidingsinstallatie van Attero in werking.

In Nederland gaan we al heel bewust om met ons afval. We recyclen 79% van ons afval, 19% wordt ingezet als brandstof en nog maar 3% wordt gestort. Mansveld: “Bij papierrecycling zijn we bijvoorbeeld wereldleider. Voor metaal en glas behoren we ook tot de top. Deze installatie van Attero zal helpen om voor kunststof nog steviger in de kopgroep te komen.”

Tegelijk gooien we nog altijd heel veel weg dat kan worden hergebruikt. Nu wordt jaarlijks zo’n 10 miljoen ton afval verbrand of gestort. Mansveld wil dat in 10 jaar terugbrengen tot 5 miljoen ton. Mansveld: “Afval is waardevol. Weggooien is geen optie meer. Afval is grondstof voor een nieuw product.”

De staatssecretaris heeft daar een speciaal programma voor opgesteld: Van Afval Naar Grondstof (VANG). Via VANG wil zij bijvoorbeeld ondernemende koplopers ondersteunen, de afvalberg verkleinen en een slimme productie van goederen stimuleren zodat deze na gebruik gemakkelijk kunnen worden ontmanteld en hergebruikt. Op die manier wil Mansveld toewerken naar een minimaal gebruik van grondstoffen. Samenwerking met bedrijfsleven en gemeenten staat daarbij voorop.