Valentijnsdag: Ware liefde in het dierenrijk

Zwaanganzen, westelijke hoelok gibbons, rode wolven, tristanalbatrossen en Franse keizersvissen hebben één gemeenschappelijke pijler, en wel die van Cupido. Deze dieren hebben een partner voor het leven.

Ondanks hun levenslange trouw worden deze dieren in hun voortbestaan bedreigd, blijkt uit de IUCN Rode Lijst. De rode wolf en de tristanalbatros zijn zelfs ernstig bedreigd. Alleen met de Franse keizersvis gaat het in het wild wel goed.

De zwaangans, die oorspronkelijk in het grensgebied tussen Rusland, Mongolië en China voorkomt, heeft te lijden onder droogte en verlies van zijn leefgebied. De westelijke hoelok gibbon komt vooral voor in het oosten van Bangladesh, het noordoosten van India en in Myanmar. Deze mensaap lijdt onder verlies van zijn leefgebied en bejaging.

Van het familiedier de rode wolf uit de Verenigde Staten zijn er nog slechts 150 over. De tristanalbatros is niet alleen kieskeurig wat betreft zijn partner. De vogel broedt alleen op het 65 km2 kleine Gough-eiland midden in de Atlantische oceaan. Veel van deze albatrossen komen in vislijnen terecht.

Met de Franse keizersvis gaat het gelukkig wel goed. Deze blauwgele vis wijkt zelden van de zijde van zijn levenslange partner en komt onder andere voor bij rots- en koraalgebieden in Florida en de Bahamas.

Meer informatie
www.iucn.nl

Plaats een reactie