Val kabinet biedt nieuwe kansen voor landschap

Dat de val van het kabinet impact heeft op de samenleving is duidelijk. Natuurlijk is stabiliteit belangrijk, maar, om nog maar eens een wijsheid van Johan Cruijff uit de kast te pakken: “Elk nadeel heb z’n voordeel”: het biedt ook weer kansen om de kwaliteit van onze landschappen beter te beheren, te beschermen en verder te ontwikkelen.

Eerlijk bezuinigen
Landschapsbeheer Nederland vindt dat landschap en natuur voor iedereen dichtbij moeten zijn om van te genieten. Natuurlijk moet er bezuinigd worden, maar wel op een eerlijke manier. En daarbij moet voorkomen worden dat teveel groen verdwijnt, waardoor kinderen niet meer in het groen kunnen ravotten, mensen niet meer kunnen genieten van het prachtige uitzicht en zich niet meer thuis voelen in hun eigen leefomgeving.

Landschap van onschatbare waarde
Het is belangrijk om op tijd in te zien dat het landschap van onschatbare waarde is. Het is niet alleen mooi om te beleven, je kan er bewegen en dat is goed voor de gezondheid. Maar landschap doet bijvoorbeeld ook dienst als opvang van water, dat we liever ook niet in onze huizen hebben. En is van grote waarde voor recreatie, biodiversiteit en weerspiegelt de cultuurhistorische ontwikkeling van Nederland. De kwaliteit van het landschap kan goed worden behouden door agrariërs, die tegen een eerlijke vergoeding het landschap helpen onderhouden. En vergeet hierbij niet de tienduizenden vrijwilligers die wilgen knotten, poelen onderhouden en weidevogels beschermen!

Bescherming en onderhoud blijft nodig
Samenvattend kan dus gesteld worden dat ons landschap zorgt voor sociale binding, bijdraagt aan de volksgezondheid, en zorgt voor allerlei ‘diensten’ voor de samenleving zoals waterberging en recreatie. Daarnaast bevat het landschap belangrijke waarden zoals biodiversiteit en cultuurhistorie. Ons landschap verandert mee met de maatschappij, maar om de kwaliteit te behouden blijft bescherming en onderhoud nodig.

Landschapsbeheer Nederland blijft zich, met al haar medewerkers en vrijwilligers inzetten voor behoud en ontwikkeling van het landschap. Zowel met de laarzen in de modder, als met de hakken in Den Haag. Want wij hebben liever dat een nieuw kabinet een nieuwe weg inslaat, dan er weer een aanlegt.

Plaats een reactie