Vaker astma na kortere zwangerschap

Kinderen die vóór 40 weken zwangerschap geboren worden, hebben een sterk verhoogd risico op astma.

BellyFotocredits: Alenka Getman (cc)

Niet alleen kinderen die extreem vroeg geboren zijn, maar ook kinderen die maar net te vroeg geboren zijn of een snelle gewichtstoename hebben in het eerste levensjaar na de geboorte hebben een verhoogde kans op astma klachten.

Dit ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC na het bestuderen van gegevens van meer dan 140,000 Europese kinderen. Zij publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Astma is de meest voorkomende chronische ziekte op de kinderleeftijd en komt bij ongeveer 10 procent van de kinderen voor. Hoe astma ontstaat is nog niet precies bekend. Factoren in de zwangerschap en eerste levensjaren na de geboorte lijken een belangrijke rol te spelen. Op basis van gegevens van 147.000 kinderen uit Europa ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC dat een kortere zwangerschapsduur (

Dr. Agnes Sonnenschein-van der Voort. “Deze bevindingen zijn belangrijk omdat nu blijkt dat niet alleen extreem te vroeg geboren kinderen maar ook kinderen die geboren zijn tussen 37 en 40 weken al een verhoogd risico op astma klachten hebben.” Hoe eerder kinderen geboren worden, hoe groter het risico op astma klachten. Bij kinderen die tussen 30 en 32 weken zwangerschap geboren zijn, kan dit risico zelfs 90% hoger zijn in vergelijking met kinderen die na 40 weken zwangerschap geboren zijn. Het risico neemt af. Maar is nog steeds 10% verhoogd bij kinderen die maar net te vroeg geboren zijn. Het grootste risico op astma klachten werd gevonden voor kinderen die te vroeg geboren waren én in het eerste jaar na de geboorte een versnelde gewichtstoename doormaakten.

Opvallend was dat een lager geboortegewicht in deze grote groep kinderen niet consistent verband hield met een verhoogd risico op astma. Het unieke van deze studie is dat de Europese geboorte cohorten die zijn opgezet in de afgelopen 20 jaar hun originele prospectief verzamelde gegevens naar ons hebben opgestuurd. Het bij elkaar leggen van al deze gegevens maakt onze bevindingen sterk, betrouwbaar en toepasbaar voor heel Europa.

Volgens Dr. Liesbeth Duijts, kinderarts-longziekten en epidemioloog is dit relevant onderzoek. “Door de goede gezondheidszorg overleven steeds meer te vroeg en extreem vroeg geboren kinderen die mogelijk op lange termijn luchtweg klachten kunnen ontwikkelen. Uiteraard is meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen waardoor precies vroeggeboorte en versnelde gewichtstoename in het eerste levensjaar tot astma klachten leiden en hoe we dat kunnen voorkomen. Toch kunnen consultatiebureaus, huisartsen en kinderartsen de uitkomsten van het onderzoek al wel meenemen in hun beleid. Zij kunnen bijvoorbeeld bij te vroeg geboren kinderen extra alert zijn op de gewichtsgroei en screenen op luchtweg klachten”.

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van 147.252 kinderen die participeerden in 31 verschillende Europese geboortecohorten waaronder 5.815 kinderen uit de Generation R studie. De Generation R Studie is het onderzoek vanuit het Erasmus MC naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. De kinderen worden vanaf de vroege zwangerschap tot hun jongvolwassenheid gevolgd.