Vakantiekamp ‘Victory Camp’ voor jongeren met overgewicht

1 op de 8 Nederlandse kinderen is te zwaar. Meer dan 24% van deze kinderen zijn vaker slachtoffer van pesterijen. In de strijd tegen deze problematiek biedt Stichting de Ster dit voorjaar: Victory Camp. Dit is een zesdaags kamp voor jongeren van 11 t/m 15 jaar met overgewicht.

Prinses Máxima bezoekt maandagmiddag 3 mei 2010 in Nunspeet het Maankamp van Stichting De Ster.

Een unieke samenwerking tussen Stichting De Ster en oud- Victory For Life initiatiefneemsters Carolien van Wersch en Sanne Nuijten. Jarenlang hebben zij zich ingezet voor jongeren met overgewicht. De bewezen effectieve methodiek van Victory For Life en de ervaring van Stichting De Ster, maakt het voor jongeren mogelijk om tijdens Victory Camp met plezier te onderzoeken, ervaren en werken aan een gezonde levensstijl en hun zelfvertrouwen.

Oud-deelneemster Eva: “Ik zag er eerst tegenop maar Victory Camp was te gek, ik heb daar eenonvergetelijke week gehad! Ze hebben me geleerd hoe ik om moet gaan met eten en bewegen. Ik ben veel vrolijker en ik weet nu dat ik ben wie ik ben en daar ben ik blij mee.”

Plezier staat centraal
Stichting De Ster organiseert unieke vakanties voor kinderen en jongeren die net wat meer ondersteuning nodig hebben als het aankomt op zelfvertrouwen, weerbaarheid en vriendschappen. Een belangrijk onderdeel van Victory Camp is de sterK-formule, bestaande uit een intake, een vakantie en nazorg, waarbij plezier en indirect leren centraal staat.

“We hebben een programma ontwikkeld met inspirerende workshops en activiteiten gericht op verandering van de levensstijl. Samen met bewegingsdeskundigen, acteurs, diëtisten en psychologen werken de jongeren op een leuke manier aan hun persoonlijke doelen,” zegt Lieve van Geldorp, Inhoudelijk Directeur. “Immers als je echt plezier hebt, leer je toch het meeste.”

Onderzoeksresultaten
Dat de formule van Stichting De Ster werkt, blijkt niet alleen uit de enthousiaste verhalen van kinderen en ouders. Professor G.J. Stams van de Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar de effecten op korte en lange termijn van Sterkamp en Maankamp. Hieruit bleek dat beide trajecten de kinderen zekerder maakt op de korte termijn, maar ook nog na een periode van een jaar. Kinderen voelen zich zes weken na MaanKamp sociaal meer geaccepteerd en hun gevoel van eigenwaarde is sterk toegenomen.

Ook beoordelen deze kinderen zichzelf significant positiever op het gebied van sportieve vaardigheden, fysieke verschijning, gedragshouding en schoolvaardigheden.

Ouders zien deze positieve veranderingen eveneens. Na SterkID, de vakantie voor aanstaande brugklassers is de sociale angst significant afgenomen. Bovendien voelen de jongeren zich competenter op het gebied van sportieve vaardigheden, fysieke verschijning, gedragshouding en schoolvaardigheden.

Ook het gevoel van eigenwaarde en de sociale acceptatie zijn duidelijk toegenomen. Ouders geven aan dat provocerend gedrag en het teruggetrokken gedrag is afgenomen. Het onderzoek naar de lange termijn effecten is in volle gang. In 2012 zal het onderzoek van start gaan naar de korte en lange termijn effecten van Stay Strong.

Data vakantiekampen
Victory Camp1: 29 april 2012 tot en met 04 mei 2012
Victory Camp2: 29 juli tot en met 03 augustus 2012
Inschrijven kan vanaf nu via www.stichtingdester.nl/de-vakanties/victory-camp

Plaats een reactie