Automatisch herinnerd worden aan verlopen vaccinaties? Meditel maakt, met ingang van 2013, het vaccinatiepaspoort online toegankelijk voor wie dat op prijs stelt. Op deze manier is het eventueel ook mogelijk een gewaarmerkte kopie van het zoekgeraakte fysieke document te laten maken. De medisch specialist in reizigersadvies en vaccinaties presenteert deze primeur in de reiswereld tijdens de Vakantiebeurs op 10, 12 en 13 januari.
Op mijn.geleboekje.com is het voor iedereen mogelijk een persoonlijke pagina aan te maken. Met als grote voordeel dat bij verlies van het fysieke boekje de status van vaccinaties niet verloren gaat. Artsen zien in één oogopslag welke ‘spuiten’ de cliënt heeft gehad en nog moet krijgen. De cliënt zelf krijgt via deze internetapplicatie automatisch bericht als de geldigheid van een vaccinatie verloopt.
Geldige status alleen bij initiatiefnemer
Iedereen kan een persoonlijke website aanmaken op mijn.geleboekje.com en daarop ook de bij andere instanties verkregen vaccinaties noteren. Maar alleen bij initiatiefnemer Meditel kunnen artsen de vaccinaties ter plekke online bijwerken en valideren. Wie zich bij andere instanties laat prikken, moet de vaccinaties zelf noteren. “Dat is prima wanneer je het online vaccinatiepaspoort alleen als geheugensteuntje wilt gebruiken”, legt Jeroen van Luijk, directeur Meditel, uit. “Maar onze artsen kunnen die informatie niet gebruiken om een geldige kopie van een zoekgeraakt boekje te maken. Alles wat je zelf aanvult, geldt niet als bewijslast. Pas als de vaccinaties bij ons zijn gedaan, weten we zeker dat de status klopt.”
Gemak voor cliënt en arts
Het vaccinatiepaspoort is nodig om te kunnen vaststellen in hoeverre iemand beschermd is tegen ‘reisziekten’. Maar het papieren boekje kent voor deze toepassing enkele nadelen. Ten eerste dat het boekje na een reis vaak zoekraakt. “Veel mensen komen bij ons binnen met de mededeling dat ze wel een boekje hadden, maar dat ze die kwijt zijn”, zegt Van Luijk. “En ja, wat stond er dan precies in? Online heb je dat probleem niet. Daar komt bij dat het door al die stempels moeilijk is om zelf te kunnen zien welke inentingen wanneer zijn gedaan. Een arts kan dat wel ontcijferen, maar online gaat dat veel makkelijker.”
Geldige status en officieel document
Dankzij de nieuwe internetapplicatie creëert de reiziger zelf het ideale vertrekpunt om goed beschermd op reis te gaan. Van Luijk. “Voor de meeste mensen is het vaccinatiepaspoort vooral een document om alle vaccinaties bij te houden. Dankzij het ‘gele boekje’ weten reiziger en arts wanneer welke inentingen nodig zijn.” Van oorsprong is het vaccinatiepaspoort een officieel document voor vaccinaties tegen gele koorts, dat (nog altijd) nodig is in landen die bewijs willen zien dat reizigers tegen gele koorts zijn ingeënt. Dat bewijs is niet alleen vereist in de landen waar gele koorts heerst (oerwoudgebieden rond de evenaar), maar een aantal landen vragen juist bij terugkeer uit zo’n land naar het vaccinatiepaspoort. “Het blijft dus altijd handig en soms noodzakelijk om dat papieren boekje als geldig document op zak te hebben.”