Vaccinatiecampagnes voor kinderen in de Hoorn van Afrika gestart

UNICEF, het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie lanceren deze week een vaccinatiecampagne voor kinderen in Noord-Kenia. De campagne richt zich met vaccins tegen mazelen en polio – in combinatie met vitamine A en ontwormingstabletten – in totaal op 202.665 kinderen onder de vijf jaar. Vanaf vandaag tot aanstaande vrijdag worden kinderen in Garissa, Fafi, Lagdera en Zuid Wajir gevaccineerd. Het plan is om vanaf begin augustus de vluchtelingen in de Dadaab-kampen te bereiken.

De zeer besmettelijke ziekte mazelen vormt een ernstige bedreiging in de door droogte getroffen gebieden in de Hoorn van Afrika. Het kan zich snel verspreiden in overvolle en onhygiënische omstandigheden en is dodelijk voor mensen die door ondervoeding zwak zijn. Vooral kinderen zijn kwetsbaar. In Somalië zijn al gevallen van mazelen bevestigd, evenals gevallen van diarree in Mogadishu, Afgoye, Baidoa en de Lower Shabelle regio’s. Met veel vrouwen en kinderen die vluchten – zowel over de grenzen als in het land zelf – is het een grote uitdaging om alle kinderen te bereiken en nieuwe uitbraken van ziekten te voorkomen.

Regionale inspanningen
De vaccinatiecampagne in Noord-Kenia maakt deel uit van regionale inspanningen om alle kinderen in de door droogte getroffen gebieden te vaccineren. Vorige week al startte een vaccinatiecampagne in het zuiden van Somalië, waar de vaccinatiegraad slechts 26 procent is, één van de laagste in de wereld. Vanaf afgelopen donderdag tot vandaag zijn 40.000 jonge kinderen en 46.000 vrouwen bereikt in acht districten van Mogadishu, waaronder de overbevolkte opvangkampen voor intern ontheemden.

In de regio Gedo, Somalië, zijn de voorbereidingen aan de gang voor een campagne in zes districten tegen mazelen en tetanus, gericht op 55.000 kinderen onder de vijf jaar en 72.580 vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Mits de toegang is gewaarborgd, hoopt UNICEF – in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie – de campagne in de komende maanden uit te breiden in de regio’s Galgaduud, greater Benadir, Bay, Bakool, Hiran, Lower Shabelle en de Jubas. Het uiteindelijke plan is om de dekking van mazelen uit te breiden voor alle kinderen tot 15 jaar en daarmee in totaal 2,5 miljoen kinderen te bereiken.

UNICEF schat dat het – voor de komende zes maanden – 300 miljoen dollar nodig heeft voor activiteiten om kinderen in de Hoorn van Afrika te bereiken met nood- en preventieve hulp. De nadruk van de hulp ligt op het bieden van geïntegreerde interventies, die zich richten op de verschillende aspecten van het overleven van een kind en zijn ontwikkeling, waaronder het verstrekken van gezondheidszorg en vaccins.

Giro 555
UNICEF Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De SHO startte een nationale inzamelingsactie voor de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika op giro 555. Het geld dat UNICEF daarvan ontvangt, draagt bij aan de noodhulp van de organisatie aan de slachtoffers van de droogte. Meer informatie over de SHO kunt u vinden op www.giro555.nl

Plaats een reactie