Vaccinatie ook voor gezonde zwangeren

Vaccinatie voor Nieuwe Influenza A (H1N1) (Mexicaanse griep) wordt ook aangeboden aan gezonde vrouwen die langer dan drie maanden zwanger zijn. Deze groep is vandaag toegevoegd aan de doelgroepen in de vaccinatiedraaiboeken. De toevoeging staat in het vervolgadvies van de Gezondheidsraad en het RIVM, dat vanmiddag is aangeboden aan minister Klink. Klink volgt dit advies op.

Verder geeft het advies geen aanleiding om de vaccinatiedraaiboeken ingrijpend aan te passen. Net zoals in de eerdere planning adviseren de deskundigen om twee vaccinaties per persoon te geven.

Het advies van Gezondheidsraad en RIVM is een vervolg op het advies van medio augustus. Dat advies benoemde personen met een medische risicofactor (waaronder vrouwen langer dan drie maanden zwanger), gezondheidspersoneel met mogelijk direct contact met patiënten uit medische risicogroepen, en gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige sterfte en ziekte door griep.

Eerder deze maand lieten de leveranciers van de vaccins weten minder vaccin af te kunnen leveren dan was verwacht. In reactie op dat bericht gaf minister Klink al aan zoveel mogelijk vast te houden aan de adviezen van Gezondheidsraad en RIVM. De voorbereidingen voor de vaccinaties vinden nu plaats.

Plaats een reactie