UV-licht gaat tekort aan vitamine D tegen

In de wintermaanden, als het ultraviolette licht van de zon te zwak is om de opbouw van vitamine D via de menselijke huid te stimuleren, dreigt er in het lichaam een acuut gebrek aan vitamine D te ontstaan. Voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid die het hele jaar door weinig in de buitenlucht en zon komen, is de kans op het ontstaan van een gebrek aan vitamine D bijzonder groot. Mogelijke gevolgen van een gebrek aan deze ‘zonneschijn-vitamine’ zijn o.a. botontkalking, veelvuldige valpartijen, botbreuken met soms dodelijke afloop en auto-immuunziekten. Het slikken van preparaten met vitamine D is een veelgebruikte methode om een gebrek aan vitamine D tegen te gaan.

Een andere methode, die volgens onderzoeksresultaten minstens zo effectief is en veel goedkoper uitvalt, is door Nederlandse wetenschappers in een pilotstudie gedocumenteerd. Zij behandelden acht patiënten van een verzorgingshuis, die alle een te lage vitamine D-spiegel vertoonden, acht weken lang één keer per week met ultraviolet licht. Hun vitamine D-spiegel steeg hierna tot vrijwel de wetenschappelijk aanbevolen minimumwaarde.

“De resultaten van deze studie laten zien dat een gebrek aan vitamine D door een regelmatige en langdurige behandeling met uv-licht effectief kan worden verholpen en voorkomen”, verklaart de leider van het onderzoek Victor Chel van de medische faculteit van de Universiteit Amsterdam. Bovendien, vervolgt Chel, is deze manier van behandelen goedkoper dan het toedienen van vitamine D-preparaten, daarnaast helpt deze behandeling het aantal medicijnen dat bejaarden als gevolg van verschillende aandoeningen slikken te beperken.

De proefpersonen voor deze pilotstudie waren acht patiënten van een verzorgingshuis met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar. Hun leeftijden varieerden van 71 tot 87 jaar. Alle proefpersonen vertoonden aan het begin van de studie een vitamine D-spiegel, die met gemiddelde van 28,5 nanomol per liter bloed (nmol/l) duidelijk onder de tekortgrens van 50 nmol/l lag. De proefpersonen werden gedurende een periode van acht weken één keer per week blootgesteld aan uv-licht met behulp van lampen die een uv B-stralingssterkte van 0,5 MED (minimale erytherm dosis) hadden. Na afloop van de studie hadden de proefpersonen een vitamine D-spiegel van gemiddeld 46,5 nmol/l. Een gemiddelde vitamine D-spiegel van minimaal 50 nmol/l geldt in de wetenschap als de minimale concentratie waarbij vitamine D zijn positieve werking voldoende kan ontplooien. Als optimaal gelden waarden van 70 tot 100 nmol/l. Vitamine D wordt, onder invloed van uv-licht, voor 90 procent in de huid geproduceerd.

Informatie
Een samenvatting van de studie “V.G.M. Chel, M. E. Oms, S. Pavel, F. de Gruijl, A. Brand and P. Lips: Prevention and treatment of vitamin D deficiency in Dutch psycho geriatric nursing home residents by weekly half- body UVB exposure after showering: a pilot study” kunt u op de SRF-website www.sunlightresearchforum.eu downloaden.

Plaats een reactie