Utrechtse kinderen worden ‘professor’

Zelf pillen maken, bloeddruk opmeten en testen hoe vet chips zijn: 120 kinderen van drie basisscholen in Utrecht starten op 17 september in het UMC Utrecht met de actie ‘Jong geleerd, gezond gedaan’.

In de weken erna gaan de kinderen aan de slag met huiswerk. De actie sluit op 8 oktober af met een sportieve happening op het Domplein én de eerste kinderoratie van Nederland.

Frank Visseren is als vasculair expert en hoogleraar verbonden aan het UMC Utrecht. Voor zijn oratie in oktober wil hij een speciale doelgroep in the spotlights zetten. “Want”, zo vertelt hij, “een kind van 10 jaar oud met een ongezonde leefstijl heeft een grote kans op latere leeftijd een vaatziekte of suikerziekte te krijgen.” Daarom is er in dit lustrumjaar een speciaal kinderproject opgezet, met als titel ” Jong geleerd, gezond gedaan”.

Op 17 september worden 120 kinderen van drie basisscholen in Utrecht verwacht in de collegezaal van het UMC Utrecht. Hier vertelt prof.dr. Visseren over vaatziekten en overgewicht. Daarna worden de kinderen uit groep 8 aan het werk gezet tijdens het interactieve programma over gezonde voeding en gezonde vaten.

Met een map vol informatie en uitzoekprojecten gaan zij naar huis met de opdracht om het beste idee te ontwikkelen om gezond te leven. Zelfstandig en in teamverband zullen ze gedurende 3 weken onderzoek gaan doen en aan de slag gaan met vragen als: Wat is een gezond lichaam, wat is de functie van bloedvaten en meet hoe gezond de mensen in jouw directe omgeving zijn?

Als afsluiting van het project presenteren de teams hun idee op vrijdag 8 oktober in het Academiegebouw en houdt Frank Visseren een oratie voor kinderen. Een deskundige jury bepaalt wat het beste idee is. Aan de presentatie (de oratie) gaat een conditietraining vooraf. Onder leiding van een bekende sporter gaat er op het Domplein hard gewerkt worden. De kinderen krijgen een diploma en worden ook op de foto gezet als een echte professor.

De actie ‘jong geleerd, gezond gedaan’ past binnen de activiteiten die het UMC Utrecht organiseert in het kader van haar tienjarig bestaan. Zo is er naast deze kinderoratie op zaterdag 9 oktober van 10.00-16.00 uur een open dag met veel doe-dingen en publiekslezingen. Voor het volledige overzicht van activiteiten, zie www.umcutrecht.nl/opendag.

Plaats een reactie