UT krijgt hypermoderne faciliteit voor medisch onderzoek, onderwijs en dagbehandeling

De Universiteit Twente (UT) krijgt een nieuwe faciliteit waar onderzoek en onderwijs op het gebied van cardiologie, oncologie en neurologie wordt gecombineerd met de dagbehandeling van patiënten.

Center for Medical Imaging North East Netherlands

De faciliteit van 3500m2 is onderdeel van het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN) en bevat de nieuwste technologie op het gebied van medische beeldvorming.

UT en het Medisch Spectrum Twente (MST) tekenden onlangs een intentieverklaring over het gebruik van de faciliteit. De faciliteit wordt gevestigd in gebouw Langezijds dat omgevormd wordt tot The Gallery, een bedrijfsverzamelgebouw dat de brug moet slaan tussen wetenschap en bedrijfsleven. In week 15 start de bouw officieel.

De Universiteit Twente heeft onlangs met marktpartijen uit de regio een samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor de realisatie van The Gallery, een gebouw dat een brug moet slaan tussen kennis en bedrijvigheid. The Gallery wordt een meer dan 300 meter lange etalage waarin innovatieve bedrijven en onderzoekscentra worden gehuisvest. The Gallery wordt gevestigd in het gebouw Langezijds dat volledig gerenoveerd wordt. Het gebouw ligt op de grens van de campus van de UT en de rest van het Kennispark Twente en zal ook een ingang aan de kant van de Hengelosestraat krijgen, om zo nadrukkelijk de deur te openen voor innovatieve bedrijven uit de regio. In The Gallery komen verschillende ondersteuningsloketten voor innovatieve ondernemers, evenals een publiekscentrum waar innovaties tentoongesteld worden. Initiatiefnemers van de herontwikkeling zijn de UT zelf en KWP Gebiedsontwikkelaars, met belangrijke partners als BTC Twente en Kennispark.

Onderzoek, onderwijs en behandeling
Een van de grootste gebruikers van het pand is het Center for Medical Imaging dat er een hoogwaardige faciliteit gaat vestigen waarin onderzoek, onderwijs en behandeling op het gebied van cardiologie, oncologie en neurologie hand in hand gaan. De faciliteit wordt uitgerust met state-of-the-art technologie op het gebied van medische beeldvorming. Zo wordt het gebouw voorzien van een hybride operatiekamer en komt er een hypermoderne PET-MR scanner te staan waarmee je zeer scherpe beelden van het inwendige van het menselijk lichaam kunt maken.

Naar verwachting is de faciliteit begin 2013 gereed. Volgens Martijn Kuit, directeur van CMI Twente BV en zakelijk directeur van het UT-onderzoeksinstituut MIRA, is het nieuwe centrum primair een onderzoeksfaciliteit, maar dan wel een met allerhande mogelijkheden. “We gebruiken de faciliteit om nieuwe technologie voor de zorg te ontwikkelen. Hierbij werken we intensief samen met het MKB en grote partners zoals Siemens Nederland. Daarnaast zetten we de faciliteit in om arts-assistenten en Technische Geneeskunde studenten van de UT te trainen.”

Samenwerking UT en MST
De nauwe samenwerking tussen UT en MST moet de capaciteit voor geavanceerde klinische diagnostiek in de regio vergroten en innovatie op het gebied van medische beeldvormingstechnieken verder stimuleren. De UT en MST hebben over het CMI en over de onderzoeks- en onderwijssamenwerking een intentieverklaring ondertekend. Deze intentieverklaring wordt uitgewerkt in een samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen waarin onder andere afspraken zullen worden gemaakt over het gebruik van het CMI alsmede over de daarin aanwezige apparatuur.

Center for Medical Imaging North East Netherlands
De nieuwe faciliteit maakt onderdeel uit van het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN) dat onlangs in het leven is geroepen. Het CMINEN is een grootschalig initiatief van de Universiteit Twente, het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en Siemens Nederland.

Plaats een reactie