Update multiresistente bacterie in Maasstad Ziekenhuis

Het aantal dragers van de multiresistente bacterie is met 79 onveranderd ten opzichte van de vorige update op vrijdag 29 juli. Het aantal overleden dragers van de bacterie is met 27 hetzelfde gebleven. Deze getallen kunnen de komende tijd nog wel stijgen, onder meer door lopende onderzoeken.

Het aantal verdachte patiënten is nog steeds 2102. Bij deze groep worden kweektesten afgenomen om uitsluitsel te krijgen of ze drager zijn van de bacterie. Inmiddels worden de eerste kweektesten geretourneerd.

Als er positief wordt getest dan moet van die patiënten worden gecontroleerd met wie zij op de kamer hebben gelegen. Het aantal verdachte patiënten zal dan toenemen, mogelijk tot 3000. Ook zij worden uitgenodigd om zich te laten testen.

Sinds 18 juli heeft het Maasstad Ziekenhuis geen besmettingen vastgesteld bij patiënten die voor het eerst in het ziekenhuis zijn opgenomen. Op basis daarvan kunnen we concluderen dat de uitbraak nog steeds onder controle is.

De volgende maatregelen zijn van kracht:

– Een onafhankelijk onderzoek naar het verband tussen besmetting met de bacterie en het overlijden van de patiënten.
– Op verzoek van de Raad van Toezicht van het Maasstad Ziekenhuis zal hoogleraar infectieziekten Marc Bonten zijn visie geven op de recente gebeurtenissen.
– Extra aandacht voor de hygiënemaatregelen en de naleving daarvan.

Vorige week vrijdag heeft de Raad van Toezicht in overleg met directeur Paul Smits prof. dr. Léon Eijsman aangesteld als interim-bestuurder. Smits is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. Eijsman richt zich op het oplossen van de besmetting.

Plaats een reactie