Update jaarwisseling 2008-2009: 315 vuurwerk-oogletsels

Nederlandse oogartsen zijn consumentenvuurwerk zat. Want hoeveel oogletsels brengt ons de komende jaarwisseling? Tijdens de laatste jaarwisseling zijn in Nederland als gevolg van vuurwerk in totaal 24 ogen volledig blind geworden. “Rond de jaarwisseling 2008/’09 behandelden de oogartsen in Nederland 268 patiënten met 315 vuurwerk-oogletsels. Het uiteindelijke resultaat was 24 blinde ogen waarvan er 15 operatief verwijderd moesten worden. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) pleit er dan ook voor om consumentenvuurwerk te verbieden”, aldus Tjeerd de Faber, woordvoerder van het NOG en oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Aantal en ernst vuurwerk-oogletsels
Tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben oogartsen in Nederland voor het eerst het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk (consumentenvuurwerk) landelijk geregistreerd. Dit op initiatief van het NOG waarbij alle in Nederland werkzame oogartsen aangesloten zijn.
In totaal zijn 268 patiënten (315 ogen) behandeld. Een derde van deze ogen (32 %) is dusdanig ernstig beschadigd dat er sprake is van blijvend letsel. Hiervan hebben 47 ogen permanent verminderd gezichtsvermogen en van deze 47 ogen zijn 24 zelfs volledig blind; 15 van deze 24 ogen moesten zelfs operatief verwijderd worden.
Opmerkelijk en wellicht voor vele mensen onverwacht, is dat bijna 57% (152) van de slachtoffers omstanders zijn, terwijl 43% (116) getroffen is door zelf afgestoken vuurwerk.

Deze cijfers zijn zeer ernstig te noemen. Tjeerd de Faber: ‘De schade is te vergelijken met de helft aan oogletsels veroorzaakt bij Amerikaanse beroepsmilitairen tijdens vier jaar oorlog in Irak.’

Nederlandse oogartsen zijn consumentenvuurwerk zat
Naar aanleiding van de uitkomst van de landelijke registratie van oogletsels hebben de oogartsen in maart 2009 jl. de motie aangenomen dat zij tegen het gebruik van vuurwerk door consumenten zijn. Als alternatief geven zij de voorkeur aan openbaar vuurwerk afgestoken door vuurwerk-professionals. Ondanks alle voorlichting en veiligheidsmaatregelen blijkt uit de uitkomst van de registratie dat consumentenvuurwerk niet verantwoord is en het “gedogen” van consumentenvuurwerk, maatschappelijke en politieke heroverweging verdient.

Zet een vuurwerkbril op
In afwachting van de politieke stellingname en regelgeving, raden de oogartsen iedereen aan tijdens de komende jaarwisseling de straat op te gaan met een speciale vuurwerkbril op. Deze vuurwerkbril wordt door diverse oogartsen, ziekenhuizen, opticiens in deze periode gratis weggegeven of kost een paar euro bij één van de vuurwerkverkooppunten.

Plaats een reactie