35 jaar mag in de ogen van studenten een respectabele leeftijd zijn; in de universitaire wereld is het echter nog piepjong. Op donderdag 20 januari 2011 viert de Universiteit Maastricht haar 35e verjaardag. Een moment om stil te staan bij de bereikte successen.
Dieslezing
De Dies Natalis wordt traditioneel gevierd met een academische zitting waarin de dieslezing wordt uitgesproken en een vijftal eredoctoraten en verschillende wetenschappelijke prijzen uitgereikt worden. Het ochtendprogramma is een symposium voor en met studenten en ervaringsdeskundigen over de toekomst van het onderwijsmodel waar de UM groot mee is geworden; het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO).
Het thema voor deze bijzondere diesviering is tevens het centrale thema van de universiteit: ‘Leading in Learning’. De Universiteit Maastricht is trots op de internationale reputatie die zij in relatief korte tijd heeft opgebouwd. De UM heeft zich in de afgelopen 35 jaar ontwikkeld tot een Europese research-universiteit met een sterke internationale oriëntatie en Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) als vaste waarde. Het bij elkaar brengen van studenten uit verschillende delen van de wereld in een ‘international classroom’ biedt niet alleen voordelen op het gebied van kwaliteit van leren, maar stimuleert tevens de vorming van de ‘global leaders of the future’.
Ochtendsymposium
Voorafgaand aan de officiële diesviering vindt er een symposium plaats met als thema ‘Problem-based learning for the next generation’. In dit ochtendsymposium wordt gesproken over de vernieuwingen in het PGO en de uitdagingen die de ‘international classroom’ met zich meebrengt.
Eredoctoraten
Zoals gebruikelijk bij een lustrum, wordt er een aantal eredoctoraten uitgereikt tijdens de academische zitting in het Theater aan het Vrijthof. Ditmaal worden deze academische ‘schouderklopjes’ uitgereikt aan vijf internationale hoogleraren die hoog in achting staan bij hun UM-collega’s. Hun expertise loopt uiteen van celbiologie, mensenrechten, marketing en Europese integratie tot hersenonderzoek en leren; allemaal belangrijke onderzoeksgebieden voor de ontwikkeling van de Universiteit Maastricht. De eredoctoraten zullen worden toegekend aan:
– Prof. P. G. Alston, New York University School of Law
– Prof. A. Parasuraman, University of Miami
– Prof. H.C.B. Kohler, Universität Mannheim
– Prof. H. Levin, Columbia University
– Prof. K. Ugurbil, University of Minesota Medical School
Prijzen
Traditioneel worden tijdens de Dies Natalis ook prijzen uitgereikt. Na de bekendmaking van de Onderwijsprijs 2010 voor een bijzondere bijdrage aan het onderwijs van de UM, ontvangen zeven afgestudeerden de studentprijzen 2010 voor de beste afstudeerscriptie namens de Stichting Wetenschapsbeoefening. Tenslotte wordt de Rabobank Dissertatieprijs voor het beste proefschrift uitgereikt door de Rabobank Maastricht e.o.