Univé en VVN zetten waarschuwingspoppen in op eerste schooldag

Univé en Veilig Verkeer Nederland (VVN) partners op het gebied van verkeersveiligheid van kinderen in Nederland starten samen de campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’. De partners maken daarbij gebruik van Victor Veilig, een waarschuwingspop die automobilisten attent maakt op de aanwezigheid van kinderen. Ieder jaar vallen onder kinderen die op weg zijn van en naar school 35 doden en meer dan 600 gewonden.

De eerste ‘Victor Veilig’ poppen worden komende maandag op de eerste schooldag geplaatst bij een druk kruispunt in Doetinchem. De komende weken zullen op verschillende plaatsen in het land Victor Veilig poppen op drukke en gevaarlijke kruispunten opduiken.

‘Victor Veilig’ poppen
Victor Veilig is een opvallende kunststof pop van ongeveer 80 centimeter hoog met een vlaggetje in zijn hand. Kinderen kunnen Victor makkelijk meenemen en bij hun speelgebied aan de weg zetten. Ook peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en basisscholen kunnen Victor Veilig bij de ingang plaatsen. Zo worden automobilisten gewaarschuwd dat er spelende of schoolgaande kinderen in de buurt zijn. Het idee voor Victor Veilig komt oorspronkelijk uit Amerika en wordt nu in verschillende landen in Europa ingezet. Het is voor het eerst dat Victor wordt ingezet tijdens de campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’.

‘Scholen zijn weer begonnen’
Veilig Verkeer Nederland voert al meer dan 20 jaar de campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’. De campagne is niet alleen gericht op leerlingen maar ook op de overige verkeersdeelnemers. Na de zomervakantie gaan kinderen voor het eerst weer in grote groepen naar school. In september doet zich ieder jaar een piek voor in het aantal slachtoffers in de leeftijdscategorie van 0 tot 14 jaar. Eén op de drie van de slachtoffers onder kinderen is op weg van en naar school.

Kinderen te oud zelfstandig naar school
Vermoedelijk is dat een van de redenen dat 14 procent van de ouders hun kinderen naar school brengen met de auto. De leeftijd waarop kinderen zelfstandig naar school gaan is gestegen van 6 jaar begin jaren zeventig naar recent 8,6 jaar. Uit cijfers van het VVN blijkt ook dat 11 procent van de kinderen in de leeftijd van tien tot twaalf jaar niet of onvoldoende kunnen fietsen. VVN ziet verkeersdeelname als een belangrijk onderdeel van de opvoeding. “Wij roepen ouders op om kinderen zo veel mogelijk zelfstandig naar school te laten gaan”, aldus Michael van der Maas van Veilig Verkeer Nederland”. “Verkeer moet je leren, het is belangrijk om een veilige route te kiezen en die route vooraf te oefenen met je kind”.

Actie Doetinchem
Komende maandag 15 augustus plaatsen Univé en VVN vijftig Victor Veilig poppen op een druk verkeerspunt in Doetinchem. Ook zullen daar de bekende spandoeken van VVN hangen. “Met deze actie willen we opnieuw benadrukken hoe belangrijk het is om voorzichtig te zijn in het verkeer op plekken waar kinderen spelen”, aldus Eddie Ter Beest, van Univé-Oost.

Plaats een reactie