Unieke samenwerking tussen Diabetes Fonds, TNO en bedrijfsleven

Het Diabetes Fonds en TNO starten een vernieuwend gezamenlijk onderzoeksprogramma om door lichttechnologie pijnloze bloedsuikermetingen mogelijk te maken én ‘slapende’ insuline producerende cellen op te sporen. Met dat laatste komt de genezing van diabetes weer een stap dichterbij. Beide partijen hebben woensdag 9 mei 2012 de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

De komende paar jaar schuiven diverse experts van TNO, Diabetes Fonds en bedrijfsleven bij elkaar aan om twee nieuwe meetmethoden te ontwikkelen die gebaseerd zijn op een techniek die licht gebruikt: optische spectroscopie. Met deze techniek kan geanalyseerd worden uit welke stoffen in dit geval bloed bestaat. In de eerste paar jaar van het onderzoek wordt de basis voor meten in bloed uitgewerkt.

Innovaties mogelijk door samenwerking
Samen weet je meer dan alleen, en je kúnt ook meer. Dat is het idee achter het nieuwe samenwerkingsverband. Het Diabetes Fonds weet wat patiënten nodig hebben. TNO beschikt over de modernste kennis en technologieën, en bedrijven zijn goed in het vertalen van kennis naar een concreet product. De betrokkenheid van het bedrijfsleven is juist belangrijk om de innovaties zo snel mogelijk beschikbaar te krijgen voor patiënten.

Bloedsuiker pijnloos meten
Wie diabetes heeft en insuline gebruikt, moet meerdere keren per dag met een gemene vingerprik zijn bloedsuiker meten. Ook kleine kinderen, zelfs vaak ’s nachts nog. Pijnlijk, en het levert beurze en mettertijd gevoelloze vingertoppen op. Lichttechnologie kan een betrouwbare nieuwe en pijnloze manier worden om de bloedsuiker te meten.

Genezing diabetes type 1 dichterbij brengen
Door onderzoek naar diabetes type 1 komen we steeds dichter bij een therapie waarbij het lichaam zelf weer insuline kan maken. Onlangs is ontdekt dat veel patiënten nog cellen hebben die insuline kunnen maken – bètacellen genoemd – alleen zijn ze niet actief. Belangrijk om te weten voor genezende therapie, is hoeveel ‘slapende’ cellen iemand nog heeft. Dat kan per persoon verschillen. Door lichttechnologie zouden de aanwezige bètacellen opgespoord kunnen worden.

Doorbraken
Hanneke Dessing, waarnemend directeur van het Diabetes Fonds: ‘We zijn trots op deze unieke samenwerking. Want dit is een concrete stap naar de praktijk, die twee doorbraken kan betekenen voor vele mensen met diabetes in Nederland.’

Arnold Stokking, managing director Industriële Innovatie van TNO: ‘We verwachten veel van bedrijven die mee willen werken zodat het tot betere producten leidt in de bestrijding van diabetes. De samenwerking met het Diabetesfonds is een mooi voorbeeld hoe dicht ons werk als innovatieorganisatie staat bij de mensen.´

Over het van ’t Hoff Programma van TNO
Op dit gebied van de optische spectroscopie is tot nu toe vooral geleerd door proberen, vallen en opstaan. Het nieuwe van ’t Hoff Programma van TNO wil een steviger basis leggen voor medische toepassingen van deze technologie.

De kracht van het onderzoeksprogramma is dat verschillende experts samenwerken: vanuit de kennishoek, de technische en de commerciële wereld. Daardoor kan techniek snel worden vertaald naar doorbraken voor de medische praktijk, in Nederland en internationaal. Dat maakt dit initiatief uniek.

Daarnaast heeft de gezamenlijke aanpak het voordeel dat de partners het risico en de kosten delen, terwijl ieder er door de samenwerking zelf ook beter op wordt. De eerste en belangrijke resultaten worden binnen een tot drie jaar verwacht. Concrete producten volgen in de jaren erna.

Plaats een reactie