Uniek uitwisselingsproject: Deventer verpleegkundigen aan de slag in Ede

0
875

Deze week werken vier verpleegkundigen van het Deventer Ziekenhuis in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Later gaan Edese verpleegkundigen naar hun collega’s in Deventer. De verpleegkundigen willen zo ervaringen uitwisselen. In het ziekenhuis lopen de verpleegkundigen in hun eigen uniform en werken volledige diensten mee. Patiënten in Ede kunnen dus worden geholpen door een verpleegkundige uit Deventer.

Verpleegkundigen Trijntje, Annelies en Elze (Jorien ontbreekt op de foto) uit het Deventer Ziekenhuis werken op de verpleegafdeling samen met de Edese verpleegkundigen Jennifer, Ineke en Linette en wisselen ervaringen uit.

Hoe ver zijn de collega’s met patiëntveiligheid, bestaan verpleegkundige kernteams ook elders in het land, en wat zijn de ervaringen met functies op verschillende niveaus? Het zijn vragen die de gemiddelde verpleegkundige wel eens stelt. Vanaf maandag ondervinden vier verpleegkundigen uit Deventer aan den lijve hoe het in een ander ziekenhuis werkt.

Uniform
De vier Deventer verpleegkundigen worden in Ziekenhuis Gelderse Vallei over vier afdelingen verspreid en volledig ingeroosterd. Ze dragen het eigen uniform, om wat reacties bij patiënten uit te lokken. Zo weten patiënten ook dat zij bij het uitwisselingsproject horen.

Ervaringen
Het idee ontstond bij de twee Verpleegkundige Adviesraden van de ziekenhuizen. ‘Laten we voor een week van standplaats wisselen en op elkaars afdelingen gaan werken! We kunnen dan niet alleen de sfeer proeven, maar ook van elkaar leren’, vertelt Elze Bent van het Deventer Ziekenhuis. ‘Op sommige punten zijn we in Deventer verder; op andere loopt Ede weer voor.’ Tineke Holwerda, die in Ziekenhuis Gelderse Vallei de verpleegkundigen introduceert is enthousiast: ‘Iedereen is nieuwsgierig en belangstellend. Meteen wordt er gevraagd: ‘Hoe doen jullie dat nou?’

Professionalisering
Naast de eerder genoemde onderwerpen willen de verpleegkundigen ook ervaringen uitwisselen over de begeleiding van leerlingen en het bijhouden van de eigen kennis en vaardigheden. Dat laatste is nieuw omdat de registratie van het verpleegkundige beroep dit vanaf 2012 verplicht stelt. Verder gaat aandacht uit naar het thema professionalisering. Het verpleegkundige vak wordt steeds complexer en breder. Dat vraagt van verpleegkundigen om aandacht voor scholing en bijhouden van kennis en kunde. Hoe kun je in de hectiek van het dagelijkse werk vormgeven aan je competenties en vereiste vaardigheden? Ook dat onderwerp willen de Deventer verpleegkundigen graag uitwisselen met hun Edese collega’s.