UNICEF en Kiwanis maken een eind aan tetanus bij moeders en baby’s

Stop Tetanus bij moeders en baby’s, onder dat motto zijn UNICEF en Kiwanis een internationale samenwerking aangegaan. Aanstaande zaterdag 24 september 2011 verzorgen UNICEF Nederland ambassadrice Renate Verbaan en Directeur publieke Gezondheid van het Ministerie van VWS, mevrouw Donker, de officiële aftrap in Nederland in het Schaffelaar Theater in Barneveld.

Kiwanis International zal de komende vijf jaar wereldwijd 110 miljoen dollar inzamelen. Hiermee kan worden voorzien in 387 miljoen tetanus vaccins in 39 landen waar tetanus nog voorkomt.

De dodelijke ziekte tetanus eist jaarlijks het leven van 60.000 baby’s en een groot aantal vrouwen. Tetanus is een acute ziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt. Pasgeboren baby’s en moeders raken besmet door onhygiënische omstandigheden bij de geboorte, bijvoorbeeld tijdens het doorknippen van de navelstreng of gebruik van traditionele geneesmiddelen. In 39 landen komt tetanus nog voor, vooral in Midden- en Zuid-Azië en in de landen ten zuiden van de Sahara. Tetanus is makkelijk te voorkomen, met een vaccinatie voor moeder en kind.

Eerdere samenwerking
Al eerder bundelden Kiwanis en UNICEF hun krachten in de strijd tegen ziekten door jodiumgebrek. Dit was een van de belangrijkste successen op het gebied van de gezondheidszorg van de 20e eeuw. Nu streven ze ernaar tetanus bij moeders en pasgeborenen de wereld uit te helpen. Het project richt zich op de allerarmste en meest verwaarloosde moeders en baby’s, waardoor zij toegang krijgen tot aanvullende, levensreddende gezondheidszorg. Het einde van tetanus betekent het begin van een betere gezondheid voor vele gezinnen.

Plaats een reactie