UMCG wil meer inwoners in Noord-Nederland sneller van gespecialiseerde traumazorg kunnen voorzien

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten dat de traumahelikopters van het UMCG en het VU Medisch Centrum voorlopig niet vanaf het dak mogen opstijgen om nachtvluchten uit te voeren. Eerder besloot het ministerie van VWS dat de vier traumacentra met een helikoptervoorziening in Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen vanaf 1 januari 2011 juist zouden starten met nachtvliegen.

Het UMCG kijkt al geruime tijd uit naar een meer centraal en zuidelijker gelegen standplaats voor de traumahelikopter om meer inwoners in het verzorgingsgebied sneller van gespecialiseerde traumazorg te kunnen voorzien. Voordat deze nieuwe standplaats is gerealiseerd, wil het UMCG – voor een overgangsperiode – ook ’s nachts inwoners in Noord-Nederland per helikopter sneller traumazorg kunnen bieden. Het UMCG gaat – samen met het VU Medisch Centrum – in hoger beroep tegen het besluit.

Sinds 1 maart 2006 is het Mobiel Medisch Team (MMT) van het UMCG 24 uur per dag paraat: bij daglicht en goed vliegweer met de helikopter, en anders met de eigen MMT-bus. Het MMT UMCG is in 2000 gestart als grondgebonden MMT en wordt vanaf 2001 ook ingezet met de helikopter. De helikoptervoorziening van het UMCG voldoet aan de geldende veiligheidseisen voor het uitvoeren van traumavluchten, zowel bij daglicht als bij nacht. In de afgelopen periode heeft het UMCG, vooruitlopend op de geplande start van het nachtvliegen per 1 april a.s., de helikopter, het helidek en het MMT voorbereid op het uitvoeren van nachtvluchten (o.a. door nachtzichtapparatuur, verlichting en training).

Plaats een reactie