UMCG start online erfelijkheidsvoorlichting aan patiënten via webconsult

Patiënten van de afdeling Klinische Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben sinds kort de mogelijkheid om online erfelijkheidsvoorlichting en -onderzoek te krijgen. Deze online voorlichting vindt plaats met een webconsult. Via een beveiligde website spreken en zien de arts en patiënt elkaar via een webcam. De inhoud van het webconsult is gelijk aan een consult op de polikliniek, maar met het grote voordeel dat de patiënt zich de reistijd naar het UMCG bespaart. Verder krijgt de patiënt het webconsult in zijn eigen vertrouwde omgeving, desgewenst ook in de avonduren.

Patiënten met een afspraak ontvangen een persoonlijke code, waarmee zij kunnen inloggen op de site. Naast het webconsult kunnen patiënten op de site ook informatiebrochures vinden van de afdeling Klinische Genetica. Verder is er de mogelijkheid om beveiligd een e-mailbericht te sturen naar de behandelend arts, zowel voor als na het webconsult. De privacy is dus gegarandeerd.

Mocht het na het webconsult nodig zijn om het DNA van patiënten te onderzoeken, dan hoeven zij daar ook niet meer voor naar het UMCG. Patiënten kunnen zelf wangslijm afnemen of bloed laten prikken bij de eigen huisarts en dit opsturen naar het DNA-laboratorium. De uitslag van het onderzoek wordt dan per brief of webconsult gegeven.

Op dit moment komen patiënten in aanmerking voor een webconsult als zij erfelijkheidsonderzoek willen laten doen naar het dragerschap van een in de familie voorkomende aanleg voor een hartziekte of een erfelijke vorm van kanker.

Het webconsult-initiatief maakt deel uit van het promotieonderzoek van Ellen Otten, arts assistent in opleiding tot klinisch geneticus in het UMCG.

Plaats een reactie