UMCG praat buurt bij over traumaheli

0
637

Dinsdagavond 12 juli 2011 waren zo’n 300 buurtbewoners in de Blauwe Zaal van het UMCG bijeen om zich te laten informeren over de ontwikkelingen rondom de traumaheli. Dit jaar is het tien jaar geleden dat de traumaheli in gebruik genomen werd door het Mobiel Medisch Team (MMT) van het UMCG voor de inzet bij ongevallen overdag. Sinds drie maanden vliegt de traumaheli ook uit bij ongevallen in de nacht. Een goede aanleiding om de buurt bij te praten.

Namens de Raad van Bestuur heette Jos Aartsen de bewoners welkom en bedankte hen voor het begrip dat zij – ondanks het geluidsoverlast – hebben voor het werk van het MMT.

Daarna vertelde Bert Dercksen, anesthesioloog en MMT-arts, uit eigen ervaring over een inzet van het MMT, het belang van het eerste ‘gouden’ uur bij de behandeling van traumapatiënten en de rol en plaats van het MMT in de keten van acute zorgverlening. Vervolgens liet coördinator van het MMT en anesthesioloog, Jens Valk, aan de hand van grafieken zien hoe vaak het MMT in de loop der jaren is ingezet, in welke provincies de inzetten plaatsvinden en hoe vaak en op welke tijdstippen de traumaheli ’s nachts is uitgevlogen. Piloot Daan Remie van ANWB Medical Assistance informeerde de bewoners over vliegprocedures en veiligheid.

Verplaatsing traumaheli
Tot slot vertelde Jos Aartsen over de plannen van het UMCG om de standplaats van de traumaheli te verplaatsen naar een meer centraal en zuidelijk gelegen locatie in het verzorgingsgebied. De reden hiervoor is dat zo meer inwoners, sneller bereikt kunnen worden. Het UMCG is hierover in gesprek met diverse gemeenten en provincies en zal geen locaties noemen totdat duidelijk is wat de nieuwe locatie wordt. Dat gekeken wordt naar vliegvelden in de regio ligt voor de hand vanwege de al aanwezige infrastructuur.

De avond werd afgesloten met een vraag- en antwoordsessie. Hieruit bleek dat bewoners sinds de start van het nachtvliegen meer geluidshinder ervaren. Sommige buurtbewoners gaven aan erg veel last te hebben van het geluid. Anderen lieten weten veel begrip en respect te hebben voor het mooie werk dat het MMT verricht. Het UMCG doet alles wat in zijn bereik ligt om de overlast voor bewoners te beperken, zo is de traumaheli de stilste in zijn soort. Desondanks begrijpt het UMCG dat het geluid van de traumaheli in de nacht voor meer overlast zorgt dan overdag.

Vorig artikelOuderen zonder baan moeilijk aan de slag
Volgend artikelUtrechtse statistici schatten aantal illegalen in Nederland
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.