UMCG houdt collectief spreekuur hooikoorts

Voor patiënten met hooikoortsklachten is er op woensdag 1 februari 2012 een speciaal collectief spreekuur -hooikoorts PLUS- op de afdeling allergologie van het UMCG. Nog niet eerder vond dit spreekuur zo vroeg in het jaar plaats; dit is een direct gevolg van de zachte winter tot nu toe.

Een deel van de patiënten met hooikoorts heeft hier nu al veel hinder van. Dit kan komen doordat meerdere organen zijn aangedaan; vandaar de naam Hooikoorts PLUS voor dit spreekuur. Ook krijgen steeds meer mensen een voedselallergie als gevolg van hun hooikoorts zoals voor allerlei vers fruit of noten. Een allergie kan ook samen met klachten als bijvoorbeeld astma voorkomen. Door het zachte winterweer zijn enkele hooikoorts-veroorzakers al weer volop aanwezig in de lucht. Hierdoor zijn er nu al mensen die hooikoorts klachten hebben ontwikkeld.

Het spreekuur is bestemd voor recent naar het UMCG doorverwezen patiënten. In dit spreekuur krijgen zij gezamenlijk op één middag voorlichting over hun aandoening. Aansluitend wordt individueel diagnostiek gedaan, een arts (en zonodig diëtiste) bezocht wordt medicatie in- of bijgesteld. Met dit collectieve spreekuur wil het UMCG deze patiëntengroep snel kunnen helpen. Het is de ervaring dat een meer uitgebreide voorlichting over het ontstaan van de klachten patiënten meer inzicht geeft in hun aandoening en het zelfmanagement bevordert.

Daarom wordt bij het spreekuur ook uitleg gegeven over de verschillende betrokken organen, de gerelateerde voedselallergie, het adequate gebruik van medicatie en de voor- en nadelen van immunotherapie als behandelmogelijkheid.

Plaats een reactie