UMC Utrecht voorbereid op groei aantal patiënten met kanker

0
406

Voor het UMC Utrecht komt de mededeling van het KWF, dat het aantal patiënten in de toekomst verder zal groeien, niet als verrassing. Vorig jaar werd er al voor gekozen de kankerzorg die op het individu is gericht in het ziekenhuis als belangrijk speerpunt te definiëren. Daarmee is het UMC Utrecht op de toekomst voorbereid.

Meer en meer zal in de toekomst de therapie, maar ook de diagnostiek toegespitst zijn op de individuele patiënt met kanker. Nieuwe radiologische technieken maken dat minder invasief en in kortere tijd de diagnose kanker gesteld kan worden, en ook de uitgebreidheid ervan. Ook op radiotherapeutisch gebied gaan de technische ontwikkelingen zo snel, dat met hogere stralingsdoses gerichter alleen het tumorweefsel bestraald kan worden. Dit geeft minder bijwerkingen en betere resultaten. Het UMC Utrecht is het enige centrum in Nederland waar deze technieken, in enkele gevallen als eerste in de wereld, worden ontwikkeld.

Daarnaast kunnen nu met behulp van de nieuwste genetische methoden de afwijkende genen van individuele tumoren worden gelezen. Met de vooruitgang in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor patiënten met kanker, is het bepalen van een genetisch profiel een extra middel om te streven naar een behandeling op maat voor elke patiënt. Ook projecten als het verkorten van wachttijden, en een verregaande samenwerking tussen (kanker)ziekenhuizen en specialisten zullen de zorg voor patiënten met kanker ten goede komen. In het najaar start bovendien een onderzoek waarbij voor vrouwen met dicht borstklierweefsel een speciaal screeningsonderzoek mogelijk is. Een ziekenhuis met aandacht voor preventie van kanker is bijzonder in Nederland.

Het UMC Utrecht is, met het speciale aandachtspunt voor de individuele zorg, toegerust op de toekomstige groei van het aantal patiënten met kanker.