UMC Utrecht viert tienjarig bestaan

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht bestaat tien jaar! En dat vieren we met een speciale lustrumweek. Onderdeel van het UMC Utrecht is het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Speciaal voor kinderen is er dan ook van alles te zien en te beleven!

8 oktober: Eerste kinderoratie van Nederland
Op vrijdag 8 oktober is in het Academiegebouw in Utrecht de eerste kinderoratie van Nederland. 120 kinderen hebben drie weken lang allerlei opdrachten gedaan in het kader van de actie ‘jong geleerd, gezond gedaan’. De kinderen presenteren op 8 oktober hun beste idee om gezond te leven. Aan de presentatie (de oratie) gaat een conditietraining vooraf op het Domplein. De kinderen krijgen een diploma en worden ook op de foto gezet als een echte professor. Initiator van deze actie is Frank Visseren, hoogleraar vasculaire aandoeningen. Brecht van Hulten van het Jeugdjournaal begeleidt het evenement.

9 oktober: Open dag
Op zaterdag 9 oktober tussen 10 en 16 uur organiseert het UMC Utrecht een open dag. Heeft je pop of beer een loopoor, gebroken been of staat zijn neus scheef? Kinderen kunnen zich vandaag met hun favoriete knuffel voor behandeling melden bij het TeddyBeer Hospital. Ook zijn er kindercolleges waar wordt verteld over wat er gebeurt in het ziekenhuis zoals medicijnen geven, hoe je een dokter wordt en waar eten wordt gemaakt. En wie niet lang kan stil zitten kan bijvoorbeeld meedoen aan een rolstoelrace, pillen maken of meehelpen bij een hartoperatie, bij een teddybeer dan wel. Vriendjes, vriendinnetjes, opa’s, oma’s…iedereen is welkom! Ook is er bij de Jeugd en Volwassenen EHBO van alles te leren over eerste hulp bij grote en kleine ongelukken.

9 oktober: Ambulanceoptocht
In een stoet van meer dan 150 meter lang rijden op 9 oktober ambulances van nu en van vroeger in grootse optocht van FC Utrecht stadion naar UMC Utrecht (11.00 uur vertrek). Zie bijlage voor voorbeeldfoto’s. De ambulances worden begeleid door politiemotoren en brandweer en stellen zich na 11.30 uur op tussen AZU- en WKZ-gebouw. Op het terrein tussen AZU en WKZ is van alles te zien en te beleven. Bijzonder is de grote collectie oude en hypermoderne ziekenauto’s, militaire ambulances, motoren en andere voertuigen. Er is zelfs een verhuiswagen die omgebouwd is voor transport van ernstig zieke mensen.

9 oktober: Rampen en oorlog…
Ook kunnen kinderen een kijkje nemen in het mobiele operatie- en IC complex van de landmacht en het veldhospitaal, beide net terug uit Afghanistan. SIGMA, de organisatie van rampenbestrijding, laat zien wat er allemaal komt kijken bij de opvang van slachtoffers bij rampen. De bedrijfsbrandweer doet brandweeroefeningen

Plaats een reactie