UMC Utrecht start nieuwe behandeling prostaatkanker

In een wetenschappelijk onderzoek heeft het UMC Utrecht 180 patiënten met prostaatkanker op een nieuwe manier behandeld. Patiënten worden heel gericht bestraald met een hoge dosis. Dankzij geavanceerde scans raakt de straling alleen de tumor.

Bij de nieuwe behandeling bestralen artsen niet de hele prostaat, maar vooral de tumor erin. Dankzij de hoge stralingsdosis sterft het tumorweefsel in de prostaat dan helemaal af. Het gezonde prostaatweefsel eromheen blijft praktisch onaangeraakt.

Dit verkleint de kans op terugkeer van de tumor. Bovendien vermindert het complicaties als blaas- of darmbeschadigingen, die bij een operatie aan de prostaat aanzienlijk zijn. Dit alles past in de nieuwe trend binnen de gezondheidszorg, waarbij gezocht wordt naar manieren om de kwaadaardige tumor te verwijderen zonder het lichaam veel schade te berokkenen. Oftewel, opereren zonder te snijden.< De behandeling vindt plaats binnen het FLAME-onderzoek. Inmiddels hebben al 180 patiënten meegedaan, dat worden er uiteindelijk 600. Het UMC Utrecht zette het onderzoek op. Ook ziekenhuizen in Leuven, Nijmegen en Amsterdam doen mee. Resultaten
Radiotherapeut professor Marco van Vulpen van het UMC Utrecht leidt het onderzoek. “Uit de voorlopige resultaten blijkt de nieuwe behandeling in elk geval net zo veilig te zijn als de standaardaanpak. Er treden niet meer complicaties op. We hopen natuurlijk dat de nieuwe behandeling voor patiënten beter uitpakt. We verwachten dat prostaattumoren niet meer terugkomen door de hogere, gerichtere stralingsdosis. Maar dat kunnen we pas na afloop van het onderzoek zeggen.”

De nieuwe behandeling is mogelijk dankzij steeds beter wordende beeldvormingtechnieken. Technologische vooruitgang vervult twee randvoorwaarden: exacte positiebepaling van de prostaat en het herkennen van tumorweefsel binnen de prostaat. Dankzij nieuwe MRI-scans is niet alleen de prostaat zichtbaar, maar ook de tumor in de prostaat. Daarnaast is het belangrijk de positie van de prostaat te kennen omdat het orgaantje zo groot is als een kleine mandarijn en centimeters heen en weer kan bewegen. Artsen brengen daarom kleine gouddeeltjes in de prostaat. Daarmee zijn de bewegingen van de prostaat precies te volgen en kan een zeer nauwkeurige bestraling worden gegeven.

Opereren zonder snijden
Het onderzoek valt behoort tot de beeldgestuurde interventies. Hierbij zoekt het UMC Utrecht naar nieuwe manieren om door middel van beeldgestuurde therapieën tumoren zo gericht mogelijk te bestrijden: opereren zonder te snijden.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. In Nederland hebben ongeveer 35.800 mannen prostaatkanker (4,5 per 1.000 mannen). Ongeveer de helft daarvan is ouder dan 75 jaar. De prostaat is een klier die om de urinebuis heen ligt en hulpstoffen maakt die aan het sperma worden toegevoegd. Ook voorkomt de prostaat dat sperma de blaas in stroomt. Het volume van de prostaat neemt toe met de leeftijd. Een vergrote prostaat leidt tot plasproblemen

Plaats een reactie