UMC Utrecht organiseert symposium ‘Bedek de wond met kennis’

0
656

Tien jaar geleden begon de werkgroep Wondbehandeling en verzorging in het UMC Utrecht. De leden die afkomstig zijn van verschillende afdelingen, hadden als doel om kennis over wondbehandeling te verzamelen en te delen. Het tienjarig bestaan wordt gevierd met een symposium op 10 november; ‘Bedek de wond met kennis’. Het doel van het symposium is om kennis en ontwikkelingen te delen met vakgenoten.

“Wondbehandeling is complex”; zegt Miranda Jansen, senior verpleegkundige UMC Utrecht en werkgroep lid van het eerste uur. “Het is niet alleen de wond, maar ook de patiënt en zijn aandoeningen. Een wond bij iemand met diabetes wordt anders behandeld dan een wond bij iemand met een huidziekte.”

De ontwikkelingen op het gebied van wondbehandelingen gaan erg snel geeft Jansen aan. “Tien jaar geleden moesten we nog elke dag drie keer nat gaas vervangen, nu zijn er materialen die we maar een keer per drie dagen hoeven te verschonen. Het blijft vernieuwen: de kennis, de materialen, de operatietechnieken- wondbehandeling is continu in ontwikkeling.” De werkgroep heeft in de loop der jaren een aardige naam opgebouwd in het ziekenhuis. De leden hebben wondprotocollen opgesteld die door vele afdelingen in het UMC Utrecht gebruikt worden als richtlijn bij het behandelen van wonden.

Bedek de wond met Kennis

Op het symposium worden de ontwikkelingen gedeeld met vakgenoten. Alle verpleegkundigen en artsen van het UMC Utrecht zijn welkom, evenals partners uit de eerste lijn. Ondanks het lustrum blijft het doel van het symposium om kennis en ontwikkelingen te delen en geeft het de werkgroep de gelegenheid om te laten zien wat ze in huis heeft. De werkgroep geeft lessen aan andere afdelingen en worden door materiaalinkoop gevraagd om te bepalen welk materiaal de voorkeur heeft.

Vorig artikelBekijk ‘wat je op je lever hebt’
Volgend artikelBoek over “De dood”
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. Met bijna 10.000 mensen wordt voortdurend gebouwd aan goede zorg met als bouwstenen kennis en mensen. Het UMC Utrecht wil een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum zijn waarin kennis over gezondheid, ziekte en zorg wordt gemaakt, getoetst, gedeeld en toegepast. UMC Utrecht maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.