UMC Utrecht introduceert doorscholing voor verpleegkundigen

Verpleegkundigen kiezen bewust voor hun vak. Je ‘bent’ een verpleegkundige, of je bent het niet. Maar als je dan kiest voor dit mooie vak, betekent dat volgens het UMC Utrecht niet dat je vastzit in je baan. Ook als verpleegkundige hoef je nooit uitgeleerd te raken en kun je blijven groeien. Dat bewijst het UMC Utrecht met doorscholing.nl, een nieuw online platform voor de (loopbaan)ontwikkeling van verpleegkundigen. Vanaf vandaag online.

Uit onderzoek onder de eigen verpleegkundigen blijkt dat een stap in de richting van leidinggevende vaak als enige groeioptie wordt gezien.

Volgens het UMC Utrecht zijn er echter veel meer ontwikkelrichtingen dan alleen maar omhoog. Vooral binnen een Universitair Medisch Centrum zijn er voor verpleegkundigen in elke richting doorgroeimogelijkheden. Om al die mogelijkheden zichtbaar en helder in beeld te brengen, lanceert het UMC Utrecht de website www.doorscholing.nl

Meer dan vakinhoudelijk op de hoogte blijven
Doorscholing.nl geeft een helder beeld van alle mogelijkheden voor de individuele verpleegkundige. Doorscholing gaat in de eerste plaats over je vak bijhouden, maar het gaat ook nog verder dan dat. Je kunt je immers specialiseren, overstappen naar een andere afdeling of een compleet nieuw pad inslaan, maar wel met behoud van de positieve elementen van je huidige functie. Samen met een doorscholingscoach kun je mogelijke trajecten bespreken en vervolgens concrete keuzes maken. Op deze manier wil het UMC Utrecht uiteindelijk het denken over het carrièreperspectief van verpleegkundigen veranderen.

Ontwikkelen vanaf je eerste dag
Prof. dr. Jan Kimpen, voorzitter Raad van Bestuur, vertelt: “In plaats van in ‘banen’, denken we bij het UMC Utrecht in ‘loopbanen’. Het is voor onze verpleegkundigen heel normaal om vanaf de eerste werkdag cursussen, klinische lessen of specifieke trainingen te volgen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Nu gaan we echter nog een stap verder op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Verpleegkundigen spelen in de dienstverlening richting onze patiënten een heel belangrijke rol. Om deze rol goed te kunnen vervullen, is het noodzakelijk dat zij zich kunnen ontwikkelen, bijscholen en aan hun carrière kunnen werken. Daarom hebben we speciaal voor verpleegkundigen dit doorscholingsprogramma ontwikkeld. Vanuit de mogelijkheden binnen het UMC Utrecht stippelen we samen met de verpleegkundige een traject uit. Op die manier komen niet alleen verpleegkundigen verder, maar wordt ook het UMC Utrecht steeds beter.”

Plaats een reactie